1. Blaasstenen
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Blaasstenen

Wat zijn blaasstenen?

Blaasstenen zijn 'stenen' in de blaas. Blaasstenen bestaan hoofdzakelijk uit calcium. Vaak is de samenstelling ervan een mengsel van verschillende kristallen, waaronder oxalaat- of urinezuur.

Symptomen

Klachten die u kunt hebben bij blaasstenen zijn koorts en/of bloed in uw urine. De stenen kunnen ook het plassen bemoeilijken. Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn dan kenmerkende symptomen.

Blaasstenen en blaasontsteking

Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken. De ontsteking gaat gepaard met een branderige pijn bij het plassen, kleine hoeveelheden urine die er troebel uitzien, een onaangename lucht, koorts en een doffe pijn in de onderbuik. Een blaassteen kan als het ware helemaal doordrongen zijn van bacteriën. In dat geval kan een blaasontsteking slechts genezen als de blaassteen is verwijderd.

Oorzaken van blaasstenen

Blaasstenen ontstaan bij mensen bij wie na het plassen urine achterblijft in de blaas en bij mensen met littekenweefsel of oneffenheden in de blaas. Patiënten die langdurig een blaaskatheter hebben, kunnen ook last krijgen van blaasstenen door kristallen die zich afzetten rondom de katheter.

Behandeling

De uroloog kan de steen verwijderen via de plasbuis. Grote stenen moeten soms via een buikoperatie verwijderd worden. Zijn stenen ontstaan doordat de urine niet goed naar buiten kan (bijvoorbeeld door een te grote prostaat), dan kan de operatie gecombineerd worden met een ingreep om dit meteen ook te verhelpen.

 

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Onze specialismen

voor deze aandoening