Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Blaasstenen

U wordt binnenkort geopereerd om de steen of stenen uit uw blaas te laten verwijderen. U wordt hiervoor opgenomen op de afdeling Clinics. Hier leest u meer informatie over uw behandeling.

Wat zijn blaasstenen? 

Blaasstenen zijn verkalkingen die ontstaan doordat urinezuur of calcium neerslaat in de blaas. Soms ontstaan blaasstenen in de nier: ze komen dan via de urineleider in de blaas terecht. Kleine stenen kunt u normaal gesproken gemakkelijk uitplassen. Soms gaat dit niet, bijvoorbeeld doordat een vergrote prostaat in de weg zit. Ze kunnen dan groter worden (aangroeien). Een blaassteen kan enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.
Een blaassteen kan ook ontstaan door blaasontstekingen. Een blaassteen kan dan helemaal doordrongen zijn van bacteriën. In dat geval kan een blaasontsteking alleen genezen als de blaassteen is verwijderd. Blaasstenen komen vooral bij mannen voor. 

Uw uroloog kijkt of de eventuele oorzaak van uw blaassteen te behandelen is, om de kans dat u nieuwe blaasstenen krijgt kleiner te maken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: