Blaasspoelingen met mitomycine
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Bijwerkingen en complicaties

Het middel dat we in uw blaas gebracht hebben, veroorzaakt een soort chemische blaasontsteking (in tegenstelling tot een ‘gewone’ blaasontsteking, die door een bacterie veroorzaakt wordt). Het gevolg kan zijn dat uw blaas geïrriteerd raakt. Dat u een blaasontsteking heeft merkt u hieraan:

  • u moet vaker plassen
  • het kan gevoelig of pijnlijk zijn om te plassen
  • u voelt pijn in uw onderbuik of plasbuis
  • u ziet kleine beetjes bloed of vlokjes in uw urine
  • u bent vermoeid

Deze verschijnselen horen bij de behandeling. Ze verdwijnen meestal binnen 24 tot 48 uur. Om de klachten te verminderen, kunt u 3x daags 2 tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Begin hiermee een uur voor de spoeling en blijf vooral veel drinken.

Als u vooral veel aandrang heeft om te plassen, maar steeds maar weinig urine produceert, kunt u daarvoor ook medicijnen vragen. Bel daarvoor naar de polikliniek of vraag naar deze medicijnen bij de volgende spoeling. 

Contact opnemen 
Neem altijd contact op met de polikliniek als:

  • deze klachten langer dan 48 uur aanhouden
  • u koorts krijgt (38,5°C of hoger)
  • u veel bloed verliest bij het plassen

Bel buiten kantooruren voor spoedgevallen met de Spoedeisende Hulp.

We vragen u voor deze klachten altijd contact op te nemen met het ziekenhuis en niet met uw huisarts. Als er zonder kennis van het soort spoeling een antibioticum wordt voorgeschreven, kan dit de werking van het spoelmiddel tegenwerken.

Heel af en toe reageert iemand met een allergie op mitomycine. De verschijnselen hiervan zijn een schilferige en rode uitslag aan de handpalmen en/of voetzolen. Zeg dit altijd tegen de verpleegkundige of bel naar de polikliniek, het liefst ruim voor de volgende spoeling. U krijgt in het vervolg dan een ander middel.

Griepprik

Als u bij uw huisarts de griepprik wilt halen tijdens uw behandeling met blaasspoelingen, kunt u dit beste doen bij maandelijkse spoelingen. Doe dit dan het liefst midden tussen twee spoelingen, als de klachten van de spoeling helemaal weg zijn. Haal dus géén griepprik tijdens de wekelijkse spoelingen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: