Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Blaasspoeling met Hexvix

U krijgt binnenkort een operatie om een blaaspoliep (tumor of gezwel) te verwijderen. Voorafgaand aan deze operatie krijgt u een blaasspoeling met Hexvix. Hier leest u meer over deze blaasspoeling. 

Wat is Hexvix? 

Hexvix is een fotogevoelige stof die zich hecht aan afwijkend weefsel, zoals een blaastumor of -gezwel. Dat zorgt ervoor dat het afwijkende weefsel in uw blaas beter zichtbaar wordt tijdens de operatie, zodat de uroloog dit kan verwijderen. De afwijkingen, zoals beginnende of kleine tumoren, worden beter zichtbaar door blauw licht te gebruiken tijdens de operatie. In gewoon wit licht zijn niet alle afwijkingen zichtbaar. 

Het voordeel van deze techniek is dat het een betere diagnose mogelijk maakt bij minder goed zichtbare vormen van blaaskanker. Daardoor is het beter mogelijk om een blaastumor volledig te verwijderen. Ook maakt dit de kans kleiner dat de blaastumor terugkeert. 

Hexvix wordt gebruikt bij: 

  • oppervlakkige tumoren van de blaas
  • vormen van blaaskanker die meer in het blaasslijmvlies zitten en daardoor niet altijd met het blote oog zichtbaar zijn (carcinoma in situ)

Hoe wordt Hexvix ingebracht? 

Op de dag van de operatie wordt u op de afdeling Urologie opgenomen. Ongeveer één uur voor de ingreep brengt een afdelingsverpleegkundige een katheter (een slangetje) via de plasbuis in uw blaas. Daardoor loopt de urine uit uw blaas weg. Via hetzelfde slangetje wordt vervolgens de Hexvix-vloeistof ingebracht. Daarna haalt de verpleegkundige de katheter uit de blaas.

Nadat de katheter is verwijderd, houdt u de Hexvix-vloeistof (50 ml) één uur in uw blaas. Daarna mag u weer plassen. In principe houdt u de vloeistof in de blaas tot de operatie en hoeft u niet leeg te plassen. Uw urine kan ook verwijderd worden op de operatiekamer tijdens/voor de ingreep. Meestal zult u weinig last hebben van de vloeistof in uw blaas. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: