Blaasspoeling met dimethylsulfoxide (DMSO)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De behandeling

Hoe verloopt de behandeling?

U gaat op de onderzoeksbank liggen met ontbloot onderlichaam. De verpleegkundige wast de uitgang van uw plasbuis met wat gaasjes met water en brengt een gladde katheter via de plasbuis in uw blaas. Ze laat uw blaas vervolgens helemaal leeglopen. Aan de katheter wordt een spuit aangesloten, waarmee het spoelmiddel langzaam wordt ingespoten. Daarna wordt de katheter verwijderd en blijft het spoelmiddel achter in de blaas. Daarna kleedt u zich weer aan en u gaat naar huis. 

Probeer het spoelmiddel minstens een half uur tot een uur in uw blaas te houden. De eerste keren kan dit lastig zijn, omdat het middel uw blaas irriteert. In de loop van de weken kunt u het middel steeds beter in uw blaas houden. We raden u aan om zittend te plassen en om het toilet met gesloten deksel door te trekken. Bij het spetteren worden er aerosolen gevormd met het medicijn die mogelijk problemen kunnen geven als u ze inademt.

We raden u aan om na het uitplassen van de spoeling de rest van de dag één tot twee liter vocht te drinken. Op die manier spoelt u uw blaas schoon, vermindert u irritatie van uw blaas en voorkomt u een blaasontsteking. Let op: u hoeft niet zo veel te drinken als u een vochtbeperking heeft gekregen van een cardioloog of een andere specialist!

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: