Blaasspoeling met dimethylsulfoxide (DMSO)
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bijwerkingen

  • Uw klachten kunnen de eerste dagen na de spoeling erger worden. U kunt hiervoor vier keer per dag twee tabletten paracetamol innemen. Beginnen hiermee vanaf een uur voor de spoeling.
  • Een klein beetje van de DMSO komt in uw bloed terecht. Hierdoor kunnen uw adem en huid de eerste dagen na de spoeling vreemd ruiken.
  • Door het inbrengen van de katheter kan uw plasbuis wat gevoelig zijn. Er kan zelfs een beetje bloed in de urine zitten. Door ruim voldoende te drinken verdwijnen deze klachten na een of twee dagen.

Als deze klachten langer dan drie dagen aanhouden, bel dan met de polikliniek Urologie om wat urine na te laten kijken. Er kan een infectie zijn ontstaan. Doe dit liever niet via de huisarts.

Zwangerschap 

Gebruik DMSO niet tijdens de zwangerschap of als u zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Bent u zwanger of wilt u binnenkort zwanger worden, zeg dit dan tegen uw uroloog. Mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

Borstvoeding 

Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw uroloog. DMSO komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk is voor de baby. Mogelijk kan de uroloog u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Vochtbeperking 

Heeft u een vochtbeperking, zeg dit dan altijd tegen de uroloog!
Gebruikt u plastabletten om vocht af te drijven, dan kunt u deze beter na de blaasspoeling innemen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: