Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Blaasspoeling met dimethylsulfoxide (DMSO)

Uw uroloog heeft met u afgesproken dat u spoelingen met dimethylsulfoxide (DMSO) krijgt voor uw blaasklachten. Hier leest u meer over deze spoelingen.

Over dimethylsulfoxide 

Dimethylsulfoxide (DMSO) is een chemische stof die de prikkelgeleiding in de zenuwen remt en daardoor pijnstillend werkt. Het heeft ook een ontspannende werking op de spieren van de blaas.

Oorzaken chronische blaaspijn 

De uroloog kan DMSO voorschrijven bij chronische blaaspijn. Het is niet altijd duidelijk waardoor deze klachten ontstaan, maar een aantal mogelijke oorzaken zijn:

  • ontstekingen van de blaaswand zonder een bacteriële oorzaak (interstitiële cystitis)
  • een allergische reactie
  • een stoornis in het afweersysteem
  • omgevingsfactoren zoals stress (lichamelijk of emotioneel)
  • voeding: koffie, thee, citrusvruchten, zoetstoffen, sterk gekruid eten

Antibiotica helpen niet bij deze klachten.

Duur van de behandeling 

De behandeling bestaat over het algemeen uit een serie van zes blaasspoelingen. Deze wordt één keer per week gegeven op de polikliniek Urologie. Na deze zes weken spreekt de behandelend arts met u af of het zinvol is nog een tijdje door te gaan met de spoelingen. De tijd tussen de spoelingen wordt dan langer: eerst één keer per 2 weken, dan één keer per drie weken en uiteindelijk één keer per 4 weken. Hoe lang de spoelingen doorgaan, verschilt per patiënt.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: