Bisfosfonaten bij botontkalking
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hoe gebruikt u bisfosfonaten?

  • Neem het medicijn in op een vast moment. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, direct na het opstaan en voor het ontbijt. Na 30 minuten mag u ontbijten en andere medicijnen innemen.

  • Als het vóór het ontbijt praktisch niet haalbaar is, neem dan uw dagelijkse tablet tussen de maaltijden of ’s avonds (meer dan 30 minuten voor het slapen gaan). Doe dit op een vast moment ten minste 2 uur voor en na inname van eten, drinken en andere geneesmiddelen.
  • Neem de tablet in met een vol glas kraanwater, terwijl u rechtop zit of staat. Slik de tablet in zijn geheel door, zonder te kauwen. U mag de tablet ook niet breken. Blijf daarna nog 30 minuten rechtop zitten, staan of lopen. Ga dus niet liggen. Zo voorkomt u irritatie van de slokdarm.

  • Gebruik de bisfosfonaat nooit tegelijkertijd met calcium (kalk)tabletten of zuivelproducten, zoals melk of yoghurt. Doet u dit wel, dan wordt de werking van het medicijn geblokkeerd en heeft u er geen baat bij.

Een bisfosfonaat in tabletvorm neemt u afhankelijk van het voorschrift één keer per dag, één keer per week of één keer per maand in. De dosering van de tabletten is afhankelijk van het middel/merk.

  • Gebruik een wekelijkse tablet op een vaste dag in de week.
  • Gebruik een maandelijkse tablet op een of twee vaste dagen van de maand (afhankelijk van het soort, zie recept).
  • Als u bent vergeten de bisfosfonaat in te nemen, kunt u de vergeten tablet de volgende dag innemen (alleen bij wekelijkse of maandelijkse tabletten).      

Calcium en vitamine D

Calcium en vitamine D zijn belangrijke bouwstoffen voor de botten. Daarom krijgt u bij een behandeling met een bisfosfonaat vaak ook calcium en vitamine D.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: