Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Biologicals via Rijnstate Poli-apotheken

Uw medisch specialist heeft in overleg met u een biological voorgeschreven. Deze medicatie kunt u alleen in de Rijnstate Poli-apotheek in Arnhem of Elst krijgen en niet in een andere apotheek. In deze folder leest u hoe de levering wordt geregeld, hoe u deze medicatie thuis moet bewaren en waar u terecht kunt met vragen. 

Biologicals 

Biologicals zijn medicijnen die helemaal of deels uit natuurlijk eiwitten bestaan. Ze doen de werking van lichaamseigen stoffen na of hebben invloed op cellen van het immuunsysteem (het afweersysteem van het menselijk lichaam). Biologicals zorgen ervoor dat ontstekingen verminderen. De medicatie injecteert u onderhuids (subcutaan) met een pen of spuit. U krijgt uitleg op de polikliniek, zodat u dit zelf kunt doen.

Biologicals zijn specialistische medicijnen die niet rechtstreeks vanuit de zorgverzekering worden vergoed. Ze vallen onder het budget van het ziekenhuis. Daarom kunt u deze medicatie alleen krijgen bij de Rijnstate Poli-apotheek in Elst en Arnhem. 

Aanvragen medicatie 

Na een polikliniekbezoek kunt u met het voorgeschreven recept direct naar de Rijnstate Poli-apotheek om de medicatie op te halen. De apotheek heeft de biologicals op voorraad.

Tussen de polikliniekbezoeken door kunt u ook nieuwe medicijnen aanvragen. U kunt dit (bij voorkeur een week van tevoren) aanvragen via deze website: www.rijnstate.nl/biologicalsbestellen

Als u geen internet heeft, kunt u ook ons ook bellen om uw bestelling door te geven. Drie werkdagen nadat u de medicatie heeft besteld kunt u deze ophalen in de Rijnstate Poli-apotheek Arnhem of Elst. Hiervoor hoeft u geen recept te regelen. Daar zorgt de Rijnstate Poli-apotheek voor. U kunt de medicijnen ook laten bezorgen, dit moet u 1 tot 2 weken van tevoren aanvragen. Lees meer onder het kopje Bezorgen medicatie.

Als u de medicatie aanvraagt, zorgt u er dan voor dat u een overzicht van uw medicijnen bij de hand heeft. De medewerkers van de Rijnstate Poli-apotheek vragen of u nog andere medicijnen gebruikt en of u een eventuele allergie heeft voor medicatie. Vervolgens gaan zij na of de voorgeschreven medicijnen samen gebruikt kunnen worden met uw andere medicatie. Als u dat wilt, kunnen wij ook andere medicatie leveren. Daarvoor hebben wij wel een recept van een (huis)arts nodig.

Uitwisseling van gegevens 

U kunt bij de Rijnstate Poli-apotheek geneesmiddelen afhalen en daarnaast bij uw eigen apotheek blijven. Er kunnen gegevens worden uitgewisseld met uw eigen apotheek (in Nederland). Dat gebeurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dit is een besloten en beveiligd computernetwerk voor zorgverleners waarmee medicatiegegevens en labwaardes uitgewisseld kunnen worden. Voor deze gegevensuitwisseling moet u eenmalig toestemming geven, zowel bij uw vaste apotheek als bij de Rijnstate Poli-apotheek. Bij deze gegevensuitwisseling via het LSP houden we ons aan de voorgeschreven privacyregels.

Meer informatie over het LSP leest u op onze website. U kunt ook vragen naar de folder ‘Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy’ van de KNMP (de beroepsorganisatie van apothekers).

Bezorgen medicatie 

Als u de medicatie niet kunt komen ophalen, dan kunt u deze bij u thuis laten bezorgen. Dit kunt u aangeven als u uw medicatie aanvraagt via de website of als u een van onze medewerkers aan de telefoon heeft. Als u dit telefonisch doet, wordt meteen een bezorgafspraak met u gepland. Als u uw bestelling doet via de website dan krijgt u een e-mail met daarin het bezorgmoment.
Woont u in de regio Arnhem, vraag de medicatie uiterlijk een week van tevoren aan.
Als u niet in deze regio woont, vraag dan uiterlijk 2 weken van tevoren de medicatie aan. Onze bezorgdienst belt u dan om een afspraak te maken.

Bewaren medicatie 

Biologicals moet u altijd koel bewaren. Dat wil zeggen: tussen de 2°C en 8°C. Het is belangrijk om een thermometer in uw koelkast te leggen om de temperatuur te controleren.

Als uw medicijnen worden bezorgd, worden ze in de bezorgauto koel bewaard. Als u uw medicijnen komt halen in de apotheek, krijgt u een koeltas mee. U kunt deze koeltas bij een volgende levering weer meebrengen om opnieuw te gebruiken. In deze koeltas blijven de medicijnen één tot anderhalf uur koel.

Bij de eerste levering krijgt u ook een reiskoeltas voor de medicijnen. Hierin kunt u één of meerdere injecties meenemen. In deze reistas met koelelementen blijven de medicijnen ten minste acht uur koel.

Gebruik medicatie 

  • Laat vóórdat u gaat injecteren de pen of de spuit 15 tot 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • De oplossing moet helder en kleurloos zijn.
  • Gebruik een pen of spuit niet als deze bevroren is geweest of als deze in de zon heeft gelegen. Vaak kunt u dit herkennen aan de troebele oplossing (niet helder). U kunt de pen dan terugsturen naar de Rijnstate Poli-apotheek. Daar wordt deze dan vernietigd.
  • Controleer altijd de uiterste gebruiksdatum op de verpakking.
  • Volg voor toediening de instructies in de bijsluiter en de uitleg die de verpleegkundige heeft gegeven.

Gebruik biologicals bij infectie of koorts 

Heeft u een infectie of wordt u binnenkort opgenomen voor een operatie? Neem dan contact op met uw verpleegkundige of arts op de polikliniek. Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met uw biologicals. 

Gebruikte injectiepennen en -spuiten 

Gebruikte injectiepennen en -spuiten kunt u op werkdagen inleveren bij de Rijnstate Poli-apotheek. Wij zorgen ervoor dat dit materiaal op de juiste manier wordt verwerkt., Dat kan alleen als u het op de juiste manier inlevert. Lees hieronder hoe u dat doet.

  • Is er na toediening geen naald meer zichtbaar, doordat deze terug in de pen of de spuit schuift? Verpak de injecties dan in een afgesloten zak of doos.
  • Is er na toediening wel een naald zichtbaar? Verpak de injecties dan in de naaldencontainer die u u heeft gekregen. Wij zorgen ervoor dat dit materiaal op de juiste manier verwerkt wordt. U krijgt direct een nieuwe naaldencontainer.
  • Als uw injecties worden thuisbezorgd, dan kunt u bij het bestellen van de injecties een nieuwe naaldencontainer bestellen. De volle naaldencontainer kunt u meegeven aan de bezorger.

Is uw injectiepen of -spuit kapot? 

Als uw injectiepen of -spuit hapert, stuk is of beschadigd, stuur deze pen of spuit dan terug naar de Rijnstate Poli-apotheek. Neem hiervoor contact met ons op. Wij zorgen er dan voor dat u een nieuwe pen of spuit krijgt van de leverancier. 

Dienstapotheek 

Als u na sluitingstijd (’s avonds, ’s nachts of in het weekend) een nieuwe injectie nodig heeft, bijvoorbeeld omdat er iets mis is gegaan met uw laatste injectie, dan kunt u deze in de Dienstapotheek Arnhem ophalen. Contactgegevens en openingstijden vindt u onder het kopje Contact.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: