Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Biologicals en groeihormonen via Rijnstate Poli-apotheken

Uw medisch specialist heeft in overleg met u een biological of een groeihormoon voorgeschreven. Deze medicatie kunt u alleen in de Rijnstate Poli-apotheken in Arnhem of Velp krijgen en niet in een andere apotheek. Hier leest u hoe de levering wordt geregeld, hoe u deze medicatie thuis moet bewaren en waar u terecht kunt met vragen.

Biologicals en groeihormonen 

Biologicals zijn medicijnen die de werking van lichaamseigen stoffen nabootsen of cellen van het immuunsysteem beïnvloeden. Ze zorgen ervoor dat ontstekingen verminderen. Het groeihormoon Somatropine is het lichaamseigen groeihormoon dat wordt gebruikt door mensen van wie het lichaam niet voldoende groeihormoon aanmaakt. Beide groepen medicatie injecteert u onderhuids (subcutaan) met een pen of spuit. Om dit zelf te kunnen doen, krijgt u een instructie op de polikliniek.

Biologicals en groeihormonen zijn specialistische medicijnen die niet rechtstreeks vanuit de ziektekostenverzekering worden vergoed. Ze vallen onder het budget van het ziekenhuis. Het ziekenhuis laat de verstrekking van deze medicatie daarom via de Rijnstate Poli-apotheken in Velp en Arnhem lopen.

Aanvragen medicatie 

Na een polibezoek kunt u met het voorgeschreven recept direct naar de Rijnstate Poli-apotheek om de medicatie op te halen. De biologicals en groeihormonen zijn op voorraad aanwezig.

Tussen de polibezoeken door kunt u ook nieuwe medicijnen aanvragen. U kunt dit (bij voorkeur een week van te voren) aanvragen via de volgende websites (afhankelijk van uw medicatie): 

Als u niet over internet beschikt, kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen om uw bestelling door te geven. Drie werkdagen na het aanvragen kunt u de medicatie in Rijnstate Poli-apotheek Arnhem of Rijnstate Poli-apotheek Velp ophalen. Hiervoor hoeft u geen recept te regelen, dit verzorgt de Rijnstate Poli-apotheek.

Zorg ervoor dat u bij het aanvragen van medicijnen een overzicht van uw medicijnen bij u heeft. De medewerkers van de Rijnstate Poli-apotheek vragen of u nog andere medicijnen gebruikt en of er sprake is van een eventuele allergie voor medicatie. Vervolgens gaan zij na of de voorgeschreven medicijnen samen gebruikt kunnen worden met uw andere medicatie. Als u dat wenst, kunnen wij ook andere medicatie meeleveren. Daarvoor hebben wij wel een recept van een (huis)arts nodig.

Gegevensuitwisseling met uw eigen apotheek 

U kunt bij de Rijnstate Poli-apotheek geneesmiddelen afhalen en daarnaast bij uw eigen apotheek blijven. Gegevensuitwisseling met uw eigen apotheek (in Nederland) kan plaatsvinden via het Landelijk SchakelPunt (LSP). Dit is een besloten en beveiligd computernetwerk voor zorgverleners waarmee medicatiegegevens en labwaardes uitgewisseld kunnen worden. Voor deze gegevensuitwisseling dient u wel zelf eenmalig toestemming te geven, zowel bij uw vaste apotheek als bij de Rijnstate Poli-apotheek. Bij deze gegevensuitwisseling worden de voorgeschreven privacyregels in acht genomen. 

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u naar de folder ‘Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy’ van de beroepsorganisatie van apothekers KNMP. Vraag hiernaar bij de apotheek. 

Bezorgen medicatie 

Als u niet in staat bent om de medicatie te komen ophalen, bestaat de mogelijkheid om de medicatie bij u thuis te laten bezorgen. Dit kunt u aangeven tijdens het aanvragen van uw medicatie via de website of als u een van onze medewerkers aan de telefoon heeft. Als u dit telefonisch doet wordt gelijk met u een bezorgafspraak gepland. Doet u dit via de website dan krijgt u een mail met daarin het bezorgmoment toegestuurd.
Woont u in de regio Arnhem of De Liemers, vraag de medicatie uiterlijk een week van te voren aan.
Als u niet in deze regio woont, vragen wij u uiterlijk 2 weken van te voren de medicatie aan te vragen. U wordt vervolgens door onze bezorgdienst gebeld om een afspraak te maken.

Bewaren medicatie 

Biologicals en groeihormonen moet u altijd koel bewaren. Dat wil zeggen: tussen de 2°C en 8°C. Het is belangrijk om een thermometer in uw koelkast te leggen om de temperatuur te controleren.

Als uw medicijnen worden bezorgd, worden ze in de bezorgauto koel bewaard. Als u uw medicijnen komt halen in de apotheek, krijgt u een koeltas mee. U kunt deze koeltas bij een volgende levering weer meebrengen om opnieuw te gebruiken. In deze koeltas blijven de medicijnen één à anderhalf uur koel.

Bij de eerste levering ontvangt u ook een reiskoeltas voor het product. Hierin kunt u één of meerdere injecties meenemen. In deze reistas met koelelementen blijven de medicijnen ten minste 8 uur koel.

Gebruik medicatie 

  • Laat vóór het injecteren de pen of spuit gedurende 15 tot 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • De oplossing moet helder en kleurloos zijn.
  • Gebruik een pen of spuit niet als deze bevroren is geweest of als deze in de zon heeft gelegen. Vaak is dit te herkennen aan de troebele oplossing. U kunt de pen dan ter vernietiging terugsturen naar de Rijnstate Poli-apotheek.
  • Controleer altijd de uiterste gebruiksdatum op de verpakking.
  • Volg voor toediening de instructies in de bijsluiter en zoals gegeven door de verpleegkundige.

Gebruik biologicals bij infectie of koorts 

Heeft u een infectie of wordt u binnenkort opgenomen voor een operatie? Neem dan contact op met uw verpleegkundige of arts op de poli. Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met uw biological.

Gebruikte injectiepennen en -spuiten 

Gebruikte injectiepennen en –spuiten kunt u op werkdagen inleveren bij de Rijnstate Poli-apotheek. Wij zorgen voor een correcte verwerking van dit materiaal, mits het op de juiste manier ingeleverd wordt. U ontvangt direct een nieuwe naaldencontainer.

  • Is er na toediening geen naald meer zichtbaar, doordat deze terug in de pen/spuit schuift? Verpak de injecties dan in een afgesloten zak of doos.
  • Is er na toediening wel een naald zichtbaar? Verpak de injecties dan in bijgeleverde naaldencontainer. Wij zorgen voor een correcte verwerking van dit materiaal. U ontvangt direct een nieuwe naaldencontainer.
  • Als uw injecties worden thuisbezorgd, dan kunt u bij het bestellen van de injecties een nieuwe naaldencontainer bestellen en de volle naaldencontainer retour geven aan de bezorger.

Defecte injectiepen of -spuit 

Als uw injectiepen of -spuit hapert, stuk of beschadigd is, vragen wij u deze defecte pen te retourneren naar de Rijnstate Poli-apotheek. Neem hiervoor contact op met de Rijnstate Poli-apotheek. Wij nemen dan contact op met de leverancier en u ontvangt een nieuwe pen of spuit.

Dienstapotheek 

Mocht u na sluitingstijd (’s avonds, ’s nachts of in het weekend) een nieuwe injectie nodig hebben, bijvoorbeeld omdat er iets mis is gegaan met uw laatste injectie, dan is het mogelijk om deze in Dienstapotheek Arnhem op te halen. Zie ook ‘Gegevens Rijnstate Poli-apotheken’.

Vragen? 

Heeft u medisch inhoudelijke vragen over uw injecties of advies bij infecties? Neem dan contact op met de verpleegkundige of arts op de polikliniek.

Heeft u vragen over de levering of wilt u iets doorgeven over de levering? Of heeft u een vraag over een mankement aan een injectiepen of -spuit? Neem dan contact op met de Rijnstate Poli-apotheek. De medewerkers van de Rijnstate Poli-apotheek zijn telefonisch en per mail bereikbaar. Voor openingstijden, telefoonnummers en e-mailadressen zie ‘Gegevens Rijnstate Poli-apotheken’. 

Heeft u buiten de openingstijden van de Rijnstate Poli-apotheek dringende vragen over uw medicatie? Bel dan Dienstapotheek Arnhem. De dienstdoende assistente kan zorgen dat één van de poliklinisch apothekers u terugbelt. 

Gegevens Rijnstate Poli-apotheken  

Rijnstate Poli-apotheek Arnhem en Rijnstate Poli-apotheek Velp zijn bedoeld voor patiënten die een recept krijgen van een medisch specialist. Daarnaast kunt u met een recept van een huisarts of van een medisch specialist uit een ander ziekenhuis bij ons terecht.

Rijnstate Poli-apotheek Arnhem 
Wagnerlaan 55
6815 AD Arnhem
088 - 005 8222
poli-apotheekarnhem@rijnstate.nl
Geopend: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur

Rijnstate Poli-apotheek Velp 
President Kennedylaan 100
6883 AZ Velp
088 - 005 5882
poli-apotheekvelp@rijnstate.nl
Geopend: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur

Dienstapotheken Arnhem en Zevenaar 

Locatie Arnhem-Noord (Rijnstate Arnhem)
Wagnerlaan 55 (volg de borden Spoedeisende Hulp)
6815 AD Arnhem
Tel: 026 – 202 08 00
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 18.00 tot 8.00 uur.
Op zaterdag, zondag en nationale feestdagen 24 uur per dag.

Locatie Arnhem-Zuid (Zorgcentrum Eldenstaete) 
Mr. D.U. Stikkerstraat 122
6842 CW Arnhem
Tel: 026- 3214882
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 18.00 tot 23.00 uur.
Op zaterdag, zondag en nationale feestdagen van 8.30 tot 23.00 uur.

Locatie Zevenaar (Rijnstate Zevenaar) 
Hunneveldweg 14B
6903 ZN Zevenaar
Tel: 0316- 200 036
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 18.00 tot 23.00 uur.
Op zaterdag, zondag en nationale feestdagen van 8.30 tot 23.00 uur. 

Telefoonnummers 

Polikliniek Dermatologie: 088 - 005 5170
Polikliniek Reumatologie: 088 - 005 5400
Polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten: 088 - 005 6800
Polikliniek Interne Geneeskunde/Endocrinologie: 088 - 005 7750

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: