Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bijnierschorsinsufficiëntie

U heeft bijnierschorsinsufficiëntie. Dit betekent dat uw bijnierschors niet goed werkt. Wat betekent dit voor u en welke behandeling is mogelijk? Hier leest u meer hierover.

Bewaar deze informatie goed, zodat u de adviezen bij de hand heeft in geval van nood.

Wat is bijnierschorsinsufficiëntie ?

We noemen het bijnierschorsinsufficiëntie als de bijnierschors niet goed werkt. De bijnierschors maakt dan te weinig of geen hormonen.

Hoe werken de bijnieren?

De bijnieren zijn kleine organen die belangrijke hormonen aanmaken. Ze liggen op de nieren, maar ze werken er los van. De bijnieren staan onder controle van de hypofyse. Dit is een kleine klier die hormonen afgeeft aan het bloed (een endocriene klier). Deze ligt aan de onderkant van de hersenen. De hypofyse is ongeveer zo groot als een erwt. Normaal gesproken zijn de hypofyse en de bijnieren helemaal in evenwicht.

Iedere bijnier bestaat uit twee delen. Aan de buitenkant zit het bijnierschors. In het midden zit het bijniermerg.

Waardoor ontstaat bijnierschorsinsufficiëntie?

Bijnierschorsinsufficiëntie kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn drie verschillende vormen:

Primaire bijnierschorsinsufficiëntie

Bij deze vorm is er een probleem met de bijnieren zelf. Meestal is er een ontsteking van de bijnieren door een auto-immuunziekte. Het afweersysteem werkt dan niet goed.
Deze vorm wordt ook wel de ziekte van Addison genoemd.

Bij de ziekte van Addison maakt het lichaam antistoffen die zich richten tegen de bijnieren zelf. De bijnieren raken beschadigd. Hierdoor kunnen belangrijke hormonen zoals cortisol niet meer worden gemaakt. Cortisol is het stresshormoon dat uw lichaam nodig heeft als u ziek bent, bij lichamelijke en geestelijke stress en bij lichamelijke inspanning.

Bij deze vorm maakt uw bijnier meestal ook te weinig aldosteron. Dat is het hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam zout vasthoudt.

Een primaire bijnierschorsinsufficiëntie kan ook een andere oorzaak hebben. Het kan bijvoorbeeld komen doordat uw nieren operatief verwijderd zijn, doordat u bepaalde medicijnen gebruikt of door een infectieziekte.

Secundaire bijnierschorsinsufficiëntie

 Bij deze vorm zijn de bijnieren zelf niet ziek. Er is een probleem in de aansturing van de bijnieren. De problemen van de bijnieren ontstaan doordat de hypofyse is beschadigd of uitgevallen. De hypofyse maakt een hormoon dat ervoor zorgt dat de bijnier goed werkt. Als de hypofyse te weinig van dit hormoon maakt, ontstaat secundaire bijnierschorsinsufficiëntie. Hierdoor maakt u minder bijnierschorshormonen aan, zoals cortisol. Oorzaken hiervan kunnen zijn: - operatie aan de hypofyse - medicijnen

Tertiaire bijnierschorsinsufficiëntie

Bij deze vorm werkt de bijnierschors niet meer goed doordat u (langdurig) medicijnen gebruikt. Het gaat om medicijnen waarin cortisol zit of synthetische vormen van cortisol, zoals prednison. 

Wat zijn de klachten?

De klachten en verschijnselen van bijnierschorsinsufficiëntie ontstaan vaak geleidelijk in de loop van maanden of zelfs jaren. Veel voorkomende klachten zijn: - ernstige vermoeidheid - (spier)zwakte - weinig of geen eetlust - gewichtsverlies - misselijkheid, overgeven - duizeligheid, lage bloeddruk - geestelijke problemen, bijvoorbeeld depressie Primaire bijnierschorsinsufficiëntie heeft daarnaast deze kenmerken: - sterke behoefte aan zout door overmatig zoutverlies. Dit noemen we zouthonger. - bruine kleur van de huid

Hoe wordt vastgesteld wat u heeft?

Om vast te stellen of u bijnierschorsinsufficiëntie heeft, wordt vaak laboratoriumonderzoek gedaan. Als het nodig is wordt een CT- of MRI-scan gemaakt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: