Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Besnijdenis kind

De arts heeft uw zoon op de opnamelijst geplaatst voor een besnijdenis (medische term: circumcisie) . Voor deze ingreep zal uw zoon een dag worden opgenomen op de
Dagbehandeling Kinderen/Jongeren in Rijnstate Arnhem.
De arts heeft u uitleg gegeven over de ingreep. Hier kunt u de informatie nog eens nalezen.

Informatie voor ouders en verzorgers van patiënten in Rijnstate

Wat is een besnijdenis? 

Bij een besnijdenis wordt de voorhuid losgemaakt van de eikel. Daarna blijft de eikel onbedekt.

Waarom wordt een besnijdenis gedaan? 

Er zijn twee redenen om een besnijdenis uit te voeren: 

  • om religieuze redenen
  • vanwege een te nauwe voorhuid, (medische term: phimosis). Daarbij kunnen ontstekingen van de voorhuid of eikel zijn ontstaan of er ontstaan moeilijkheden bij het plassen.

In Rijnstate wordt de besnijdenis om religieuze redenen niet uitgevoerd.

Bij een vernauwing van de voorhuid kan ook een deel van de voorhuid worden verwijderd. Deze ingreep heet een voorhuidplastiek. Uw arts kan u hierover meer vertellen.

Vergoeding 
De besnijdenis vanwege een vernauwing moet u in de meeste gevallen zelf betalen. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Hoe verloopt de ingreep? 

De ingreep gebeurt meestal onder narcose en duurt ongeveer twintig tot dertig minuten. Uw kind moet nuchter zijn, dat betekent dat hij een aantal uren voorafgaand aan de operatie niet mag hebben gegeten of gedronken. Hierover krijgt u informatie van de anesthesist tijdens de voorbereidende afspraak op de Preoperatieve Screening (POS). Lees hierover meer op onze webpagina Anesthesie bij kinderen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: