1. Beschadiging voorste kruisband
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Beschadiging voorste kruisband

De voorste kruisband zorgt samen met andere banden, spieren en de beide menisci (meervoud van meniscus) voor de stabiliteit van de knie. Het is een van de belangrijkste banden van de knie. Bij een plotse draai, val of direct contact bij sport kan de voorste kruisband beschadigd raken. Dit wordt vaak ervaren als ‘door de knie gaan’. De knie wordt dan ook meestal dik direct na het ongelukkige moment.

Door de knie gaan

Sommige mensen hebben niet eens door dat hun voorste kruisband in het verleden beschadigd is en hebben dan ook weinig of geen klachten. U kunt echter het gevoel van instabiliteit van de knie hebben en bij sport of activiteiten tijdens het werk ‘door de knie gaan’.

Behandeling

Door training van de bovenbeenspieren kunnen de klachten soms verminderd worden en is geen operatie nodig. In het geval dat u ondanks versterking van de bovenbeenspieren instabiliteitsklachten blijft houden, kan gekozen worden voor een operatieve behandeling waarbij een ‘nieuwe’ voorste kruisband wordt ingebracht en eventuele bijkomende letsels van de menisci worden behandeld.

Twee operatietechnieken

De vervanging van de voorste kruisband kan op twee manieren. Een deel van de brede kniepees die van de knieschijf naar het onderbeen loopt wordt gebruikt of er worden twee smallere pezen van uw hamstrings aan de achterkant van uw bovenbeen gebruikt. Beide technieken zijn gelijkwaardig en worden ook beiden in Rijnstate verricht. Welke techniek wordt gebruikt, is afhankelijk van welke letsels er nog meer in de knie aanwezig zijn, of er al eerder een reconstructie heeft plaatsgevonden en welke vorm van sportbeoefening er plaatsvindt.

Behandeling in het Sport Orthopedisch Centrum