Wat kan het ziekenhuis voor u doen
Dokter en patient

Acute fase

Intraveneuze trombolyse

Bij een herseninfarct kan binnen de eerste vierenhalf uur na het ontstaan van klachten een medicijn gegeven worden waardoor het stolsel in de vaten van de hersenen oplost. Deze behandeling heet intraveneuze trombolyse. Via een infuus wordt het stolseloplossend medicijn toegediend. Door het snel oplossen van het bloedstolsel in de hersenvaten kan de schade aan het hersenweefsel beperkt blijven. Hoe sneller met intraveneuze trombolyse gestart wordt, hoe effectiever de behandeling. Daarom is het van groot belang dat de patiënt zo snel mogelijk naar de Spoedeisende Hulp van Rijnstate wordt gebracht. Alle onderzoeken gebeuren daar met grote spoed om zonder vertraging op de CT-kamer met intraveneuze trombolyse te behandelen. Daarna wordt de patiënt opgenomen op de Stroke unit. Dit is een gespecialiseerde afdeling waar we de patiënt continu bewaken. De patiënt krijgt medicijnen om te voorkomen dat er nog een beroerte volgt.

Intra-arteriële trombectomie

Een tweede manier om stolsels te verwijderen is door met een dun slangetje (katheter) via de bloedbaan vanuit de liesslagader naar het stolsel in het hoofd te gaan en deze te verwijderen. Deze behandeling heet intra-arteriële trombectomie. Dit kan tot zes uur na het ontstaan van beroerte symptomen worden gedaan. Er moet dan wel sprake zijn van een stolsel in één van de grote hersenslagaders. Ook kan deze behandeling na intraveneuze trombolyse gedaan worden. De intra-arteriële trombectomie gebeurt op de katheterisatiekamer door de interventie-radioloog in aanwezigheid van de neuroloog. Na de behandeling wordt de patiënt ter bewaking opgenomen op de Stroke unit.

Rijnstate is gespecialiseerd in deze behandeling. Daarom komen patiënten vanuit de omliggende ziekenhuizen voor intra-arteriële trombectomie behandeling naar ons toe.

Opname op de Stroke unit

De Stroke unit is een gespecialiseerde afdeling voor patiënten die een beroerte hebben gehad. Dit is een onderdeel van de afdeling Neurologie. Naast de neuroloog en verpleegkundige zijn verschillende disciplines betrokken bij de behandeling. Er wordt in teamverband samengewerkt met vaste werkafspraken. Hierdoor ontstaan er minder complicaties. Ook wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van de beroerte. Samen met de patiënt en naasten wordt een plan gemaakt om de risicofactoren te behandelen. Door de behandeling op de gespecialiseerde Stroke unit in de acute fase, is de kans op sterfte en invaliditeit 30 procent kleiner dan op een gewone verpleegafdeling. Lees meer over de werkwijze op de stroke unit.

Bij een hersenbloeding in de hersenen bestaat de behandeling in de acute fase uit het verlagen van de bloeddruk en opname op de Stroke unit. Patiënten met een subarachnoïdale bloeding worden vanaf de SEH voor verdere behandeling overgeplaatst naar het Radboudumc, om indien mogelijk het aneurysma uit te schakelen.

Na de acute fase volgt de revalidatiefase

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: