Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Beknelde zenuw in de elleboog

U heeft een beknelde zenuw in uw elleboog. Daarom heeft uw behandeld arts u doorverwezen naar de plastisch chirurg of neurochirurg. Hier vindt u meer informatie over een beknelde zenuw en de behandeling ervan.

Welke klachten geeft een beknelde zenuw?

In de arm lopen drie grote zenuwen. Een daarvan heet de nervus ulnaris. Deze zenuw loopt via het ‘telefoonbotje’ door een botrichel aan de binnenkant van de elleboog naar uw hand toe. Door veel uw elleboog te bewegen of door uw ‘telefoonbotje’ vaak te stoten, kan de zenuw geïrriteerd raken. Dit geeft de volgende klachten:

  • een uitstralend gevoel in de pink en/of hand;
  • soms pijn en/of prikkelingen in de pink en/of hand;
  • een doof gevoel in de vingers;
  • krachtverlies in uw hand.

Welke onderzoeken zijn nodig?

Om zeker te weten of u inderdaad een beknelde zenuw heeft, krijgt u een lichamelijk neurologisch onderzoek en een spieronderzoek. Dit spieronderzoek heet een Electromyografie (EMG). Als het nodig is maken we ook een röntgenfoto van uw elleboog.

Hoe kunnen we u behandelen?

Als uw klachten niet verdwijnen door rust, houdingsadvies en/of medicijnen, kan een operatie nodig zijn. Tijdens deze operatie leggen we de zenuw vrij. Dit heet ‘decompressie’. Meestal is dit voldoende. Soms is het nodig om de zenuw uit de botrichel te halen en naar de voorzijde van uw elleboog te verleggen. Dit heet ‘transpositie’.

Bij beide operaties krijgt u een snee ter hoogte van uw elleboog. Bij decompressie maken we de zenuw los van het weefsel eromheen. Bij transpositie halen we de zenuw uit de botrichel en verleggen we deze naar de voorzijde van uw elleboog. Aan de voorzijde leggen we de zenuw op een nieuwe plek, in het vet onder uw huid. Soms gebeurt dit onder de spier. Dit heet een submusculaire transpositie. We doen dit alleen in speciale gevallen.

De wond wordt dichtgemaakt met hechtingen. Soms krijgt u een drain (dun slangetje) om het wondvocht af te voeren. De operatie duurt vijftien minuten tot drie kwartier. Meestal vindt de operatie plaats in dagbehandeling. U wordt dan opgenomen op de afdeling Dagverpleging. Heel soms is een langere opname nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: