Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Bekkenfysiotherapie rondom zwangerschap en bevalling

Tijdens of na een zwangerschap kunt u last hebben van bekkenklachten. Een bekkenfysiotherapeut kan u helpen om deze klachten te verminderen of te voorkomen.

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling treden voortdurend veranderingen in het lichaam op die pijn en ongemak in het bekkengebied kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn: pijn in de lage rug en in de benen (met name de bovenbenen), in het schaambeen, de SI-gewrichten of het heiligbeen. Het kan ook zijn dat u minder lang achter elkaar kunt staan, lopen en zitten.

Deze klachten ontstaan doordat de dagelijkse belasting hoger is dan uw lichaam aankan. De klachten staan ook wel bekend onder de naam peripartum pijnsyndroom of bekkeninstabiliteit. Bijna altijd verdwijnen de klachten en ongemakken na de bevalling, maar soms blijven ze langer bestaan.

Oorzaken 

Hoe bekkenpijn ontstaat, is eigenlijk nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het samenhangt met veranderende stabiliteit in de bekkengewrichten. Hierdoor gaat een vrouw vaak (onbewust) andere spieren aanspannen zoals de buik- en bekkenbodemspieren. Deze kunnen overbelast raken en klachten veroorzaken zoals urineverlies, problemen bij de ontlasting en pijn.

Het is van belang dat u leert de belasting (dat wat u doet) af te stemmen op de belastbaarheid (dat wat u aankan). Ook is het belangrijk om uw spieren zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Het bekken 

Het bekken bestaat uit drie botten: de twee darmbeenderen en het heiligbeen. Het heiligbeen is het onderste deel van de wervelkolom. Tussen de drie botten, die samen een ring vormen, zitten drie gewrichten: de twee SI-gewrichten (aan de zijkanten van het heiligbeen) en de symfyse (midden voor in het bekken).

Het bekken verbindt de benen met de romp. Het is belangrijk dat de gewrichten genoeg stabiliteit geven om krachten tussen de benen en de romp op te vangen. Zij dienen als een schokdemper. 

Belasting bij een zwangerschap 

Het bekken van een zwangere vrouw is minder belastbaar dan normaal. Met het groeien van de baby wordt de belasting op het bekken juist groter. Er is dus een groter risico dat de balans tussen belasting en belastbaarheid verstoord raakt. 

Adviezen bij zwangerschap 

U kunt zelf veel doen om klachten te verminderen of te voorkomen.

  • Neem meer rustpauzes.
  • Ga tijdens pauzes even liggen, dat is beter dan zitten.
  • Beperk zwaar huishoudelijk werk en verzorgende taken.
  • Als traplopen klachten geeft, gebruik dan waar mogelijk de lift. Ga anders tree voor tree (aansluitpas).
  • Probeer kortere werkdagen te maken.
  • Blijf bewegen maar rust als u klachten krijgt. Deze moeten na ongeveer 15 minuten verdwenen zijn. Het is beter om kortere periodes te bewegen met rustpauzes tussendoor dan om lang achter elkaar door te blijven gaan.
  •  Voorkom grote druk of stress. Deze kunnen de klachten verergeren of in stand houden.

Als er klachten in het bekkengebied zijn, betekent dat niet dat er iets onherstelbaar beschadigd is.

Wat kan de behandeling voor u betekenen? 

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan met specifieke testen bij u vaststellen of u bekkenpijn heeft. U krijgt gerichte adviezen over hoe u het beste kunt omgaan met de verminderde belastbaarheid van uw bekken. Ook werkt u aan goed bewegen, het verbeteren van uw conditie en leert u om uw bekkenbodemspieren goed te gebruiken. Soms krijgt u een bekkenband om het bekken tijdelijk te ondersteunen en de belasting op uw bekken te verminderen. 

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut  

Wilt u meer weten over bekkenfysiotherapie of zoekt u een geregistreerde bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt? Lees de informatie over bekkenfysiotherapie op onze website of:

Afdeling Fysiotherapie Rijnstate 088 - 005 6366

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: