Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Bekkenfysiotherapie bij seksuele problemen

Bekkenbodemspieren die niet goed werken kunnen seksuele problemen geven. Hier leest u meer over deze problemen. Ook leest u hoe een bekkenfysiotherapeut u kan helpen om een betere controle te krijgen over de bekkenbodemspieren. 

Praten over seksuele problemen 

Het is voor veel mensen niet zo gemakkelijk om over seksuele problemen en gedachten te praten. Veel mensen vinden dit persoonlijk en privé. Het buik-bekkengebied is een gevoelig gebied. U mag daarom verwachten dat uw zorgverlener uiterst zorgvuldig omgaat met uw gevoelens en het is belangrijk dat er sprake is van wederzijds vertrouwen.
Bij seksuele problemen zijn vaak verschillende specialisten betrokken afhankelijk van de klachten. Denk hierbij aan een gynaecoloog, uroloog, seksuoloog of psycholoog. 

De bekkenbodem 

De bekkenbodem is een groep spieren die de buikholte aan de onderkant afsluit. Deze groep spieren ligt tussen het schaambeen, het heiligbeen, het staartbeen en de zitbeenknobbels. De bekkenbodem ondersteunt de blaas en de urinebuis, de endeldarm en bij de vrouw de baarmoeder en de vagina. De spieren van de bekkenbodem zorgen ervoor dat u urine, ontlasting en winden kunt ophouden.
Bij vrouwen beïnvloeden de bekkenbodemspieren de mogelijkheid tot penetratie in de vagina. Bij mannen spelen ze een rol bij de erectie en zaadlozing. Voor de geslachtsgemeenschap zijn goed functionerende bekkenbodemspieren dus belangrijk.
De bekkenbodemspieren hebben een basisspanning. Ze kunnen bewust maar ook onbewust worden aangespannen en ontspannen. We zijn ons vaak niet bewust van wat de bekkenbodemspieren doen. Soms doen ze niet op het juiste moment hun werk. Niet iedereen voelt deze spieren. Als dat bij u zo is, kan het soms lijken alsof u geen controle heeft over deze spieren. 

Spierspanning en seksuele opwinding 

Om van seks te kunnen genieten, zijn goede seksuele stimulatie en voldoende seksuele opwinding nodig. Hiervoor is het belangrijk dat u uw bekkenbodemspieren op het juiste moment kunt ontspannen en aanspannen.
Bij seksuele opwinding neemt de doorbloeding van de geslachtsorganen sterk toe. Hierdoor krijgen mannen een erectie. Bij vrouwen worden de weefsels rondom de vagina zachter en komt er vocht vrij.
Als u een te hoge spierspanning en verminderde doorbloeding heeft, kunnen opwinding, het krijgen van een erectie, voldoende vochtig worden en het krijgen van een orgasme verstoord raken. Hierdoor kunnen problemen bij het vrijen ontstaan. 

Seksuele problemen bij vrouwen 

Vrouwen kunnen deze seksuele problemen hebben: 

  • pijn tijdens de gemeenschap (dyspareünie)
  • vaginisme (gemeenschap lukt niet)
  • te weinig opgewonden raken of te weinig vochtig worden
  • geen orgasme kunnen krijgen 

Door een te hoge spierspanning kan het gebied rondom de vagina stug en droog blijven. Dezelfde verschijnselen kunnen ook optreden door hormonale veranderingen tijdens de menopauze. Als de bekkenbodemspieren worden aangespannen, wordt de vagina wat samengedrukt. Gemeenschap kan dan veel wrijving geven en daardoor pijn doen. Hierdoor kan de huid aan de ingang van de vagina beschadigd raken.
Als het vrijen niet prettig is, dan geeft dit vaak angst en spanning voor een volgende keer. Als u doorgaat met vrijen terwijl het pijnlijk is, kunnen de klachten erger worden. De pijn wordt vaak omschreven als branderig en schrijnend, zoals bij een schaafwond. Pijn kan ook voorkomen bij het inbrengen van één of meerdere vingers, het inbrengen van een tampon of bij het vaginaal onderzoek bij de huisarts of gynaecoloog. 

Seksuele problemen bij mannen 

Mannen kunnen deze seksuele problemen hebben: 

  • erectiestoornissen
  • problemen met klaarkomen (ejaculatiestoornissen)
  • pijn tijdens of na het klaarkomen 

Door een te hoge spierspanning of verkramping van de bekkenbodemspieren kunnen mannen geen (of een verminderde) erectie krijgen en problemen hebben met klaarkomen. Ook kan er pijn ontstaan in de schaamstreek of onderbuik. Als dat gebeurd is, kan dit een volgende keer angst en spanning geven. 

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor u betekenen? 

Bij de behandeling van seksuele stoornissen is de eerste stap dat u zich bewust wordt van uw bekkenbodemspieren en dat u uitleg krijgt over de lichamelijke veranderingen tijdens seksuele opwinding. Dat noemen we de seksuele responscurve. U bespreekt met uw bekkenfysiotherapeut wat er nodig is om uw bekkenbodem en de bijbehorende organen goed te laten werken. Bijvoorbeeld: juist toiletgedrag en genoeg inname van vocht en vezels.
Daarna leert u hoe u uw bekkenbodemspieren bewust en gecontroleerd aan kunt spannen en ontspannen. Hierbij kan de geregistreerde bekkenfysiotherapeut gebruikmaken van biofeedback. Daarbij wordt op een beeldscherm de spanning van uw bekkenbodemspieren zichtbaar gemaakt. Ook kan gebruikgemaakt worden van ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
Seksualiteit is iets gezamenlijks van u en uw partner. Het is goed als uw partner ook bij deze behandeling betrokken is, maar het is niet noodzakelijk om de behandeling te laten slagen. 

Wilt u meer weten over bekkenfysiotherapie, kijk dan op de website van de Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten 
De bekkenfysiotherapeuten van Rijnstate zijn geregistreerd in het deelregister bekkenfysiotherapie van het Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland (KRF NL) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed? 

Controleer bij uw zorgverzekeraar of u verzekerd bent voor bekkenfysiotherapie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: