Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Bekkenfysiotherapie bij seksuele problemen

Bekkenbodemspieren die niet goed werken, kunnen leiden tot seksuele problemen. Een bekkenfysiotherapeut kan u helpen om een betere controle te krijgen over deze spieren. 

Het is voor veel mensen niet zo gemakkelijk om over seksuele problemen en gedachten te praten. Dit beschouwen veel mensen als persoonlijk en privé. Het buik-bekkengebied is een gevoelig gebied. Dit betekent dat u mag verwachten dat uw zorgverlener uiterst zorgvuldig omgaat met uw gevoelens en dat er sprake van wederzijds vertrouwen moet zijn.

Om van seks te kunnen genieten, zijn goede seksuele stimulatie en voldoende seksuele opwinding nodig. Hiervoor is het van groot belang dat u uw bekkenbodemspieren op het juiste moment kunt ontspannen en aanspannen.

De bekkenbodem 

De bekkenbodem is een groep spieren die ligt tussen het schaambeen, het heiligbeen, het staartbeen en de zitbeenknobbels. De bekkenbodemspieren ondersteunen de bekkenorganen en geven stabiliteit aan het bekken. Ook regelen ze of de plasbuis en de anus opengaan (bij plassen en ontlasten) of dichtgaan (bij aandrang of drukverhoging in de buik). Bij vrouwen zorgen de bekkenbodemspieren ook voor het openen van de vagina bij gemeenschap. Bij mannen spelen ze een rol bij de erectie en zaadlozing.

Spierspanning en seksuele opwinding 

Bij seksuele opwinding neemt de doorbloeding van de geslachtsorganen sterk toe. Hierdoor krijgen mannen een erectie. Bij vrouwen worden de weefsels rondom de vagina zachter. Wanneer u een te hoge spierspanning en verminderde doorbloeding heeft, kunnen opwinding, het krijgen van een erectie, voldoende vochtig worden en het krijgen van een orgasme verstoord raken. Hierdoor kunnen problemen bij het vrijen ontstaan.

Seksuele problemen bij vrouwen 

Vrouwen kunnen de volgende problemen hebben: 

  • pijn tijdens de gemeenschap (dyspareünie);
  • vaginisme (gemeenschap lukt dan niet);
  • te weinig opgewonden raken of vochtig worden;
  • geen orgasme kunnen krijgen.

Door een te hoge spierspanning kan het gebied rondom de vagina stug en droog blijven. Dezelfde verschijnselen kunnen optreden door hormonale veranderingen tijdens de menopauze. Bij het aanspannen van de spieren wordt de vagina wat samengedrukt. Gemeenschap kan dan leiden tot veel wrijving en daardoor pijn. Hierdoor kan weefselbeschadiging van de huid aan de ingang van de vagina ontstaan.
Is het vrijen niet prettig, dan leidt dit vaak tot angst en spanning voor een volgende keer. Als u doorgaat met pijnlijke gemeenschap, kunnen de klachten verergeren. De pijn wordt vaak omschreven als branderig en schrijnend, zoals bij een schaafwond. Pijn kan ook optreden bij andere vormen van penetratie, zoals het inbrengen van één of meerdere vingers, het inbrengen van een tampon of bij het eendenbekonderzoek bij de huisarts of gynaecoloog.

Seksuele problemen bij mannen 

Mannen kunnen de volgende problemen hebben: 

  • erectiestoornissen;
  • problemen met klaarkomen (ejaculatiestoornissen);
  • pijn tijdens of na het klaarkomen.

Door een te hoge spierspanning kunnen mannen geen (of verminderde) erectie krijgen en problemen hebben met klaarkomen. Ook kan er pijn ontstaan in de schaamstreek of onderbuik. Dit kan komen door verkramping van de bekkenbodemspieren. Een volgende keer kan een eerdere ervaring leiden tot angst en spanning.

Wat kan de behandeling voor u betekenen? 

Bij de behandeling van seksuele stoornissen is de eerste stap dat u zich bewust wordt van uw bekkenbodemspieren en dat u uitleg krijgt over de lichamelijke veranderingen tijdens seksuele opwinding (de seksuele responscurve). U bespreekt met uw bekkenfysiotherapeut wat er nodig is om uw bekkenbodem en de bijbehorende organen goed te laten werken. Bijvoorbeeld: toiletgedrag en vocht- en vezelintake.

Daarna leert u hoe u uw bekkenbodemspieren bewust en gecontroleerd aan kunt spannen en ontspannen. Hierbij kan de geregistreerde bekkenfysiotherapeut gebruikmaken van biofeedback (op een beeldscherm wordt dan de spanning van uw bekkenbodemspieren zichtbaar gemaakt), ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Seksualiteit is iets gezamenlijks. Het is goed dat uw partner ook bij deze behandeling betrokken is, maar het is niet noodzakelijk voor het slagen ervan.

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut 

Wilt u meer weten over bekkenfysiotherapie of zoekt u een geregistreerde bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt? Raadpleeg de informatie over bekkenfysiotherapie op onze website of:

Afdeling Fysiotherapie Rijnstate: 088 - 005 6366

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: