Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandeling van wratten met bleomycine

U heeft hardnekkige wratten. In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten deze te behandelen met bleomycine. Hier vind u meer informatie over deze behandeling en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is bleomycine?

Bleomycine is een medicijn dat de celgroei remt. Bij de behandeling van uw wrat(ten) wordt het middel in een hele kleine hoeveelheid ingespoten op de plek waar de wrat zit.

Hoe bereidt u zich voor?

Twee dagen voor de behandeling haalt u eelt van uw wrat. Dat doet u met een eeltschaaf of -rasp.

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling vindt plaats op de polikliniek. Omdat het injecteren van bleomycine pijnlijk is, geven we u eerst verdoving onder de wrat. Daarna spuiten we bleomycine in de wrat.
Als u meerdere wratten heeft, kunnen deze niet altijd tegelijk behandeld worden. Als u bijvoorbeeld op allebei uw voetzolen wratten heeft, behandelen we één voet tegelijk. Dit doen we omdat u last kunt krijgen van pijn en omdat we niet teveel bleomycine willen inspuiten.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Als de bleomycine is ingespoten, krijgt u een pleister op de wrat. Als de verdoving is uitgewerkt kunt u een week tot tien dagen last hebben van een brandend en kloppend gevoel. Bij veel pijn mag u paracetamol nemen. De behandelde wrat kan rood wordt en opzwellen. Soms ontstaat er een bloedblaar. Na een paar dagen wordt de wrat zwart en sterft deze af. Dit kan tot een paar weken duren. Meestal blijven er geen littekens achter.

Let op! Kom niet aan de behandelde wrat. Wrijf en krab niet over de behandelde plek!

  • De eerste dag na de behandeling houdt u de behandelde plek droog
  • Neem bij heftige pijn contact op met de polikliniek Dermatologie. Doe dat ook als u ongerust bent of ergens over twijfelt.

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?

Er is een kleine kans dat de wrat gaat ontsteken. Dat merkt u omdat de plek rond de wrat rood wordt en warm aanvoelt. Dat is meer dan de normale reactie van zwelling en roodheid. Neem in dat geval contact op met de polikliniek Dermatologie.

Heeft de behandeling succes?

Ongeveer 60 tot 75 procent van de hardnekkige wratten blijft na één tot drie behandelingen weg. Heel soms komt een wrat toch terug. In dat geval neemt u contact met ons op om te overleggen wat we kunnen doen.

Wanneer mag u niet met bleomycine worden behandeld?

U mag niet met bleomycine worden behandeld als:

  • u overgevoelig bent voor bleomycine
  • u zwanger bent of als u denkt zwanger te zijn
  • u borstvoeding geeft
  • de wrat vlak bij de nagels zit, kunt u ook niet met bleomycine worden behandeld, want de kans bestaat dat uw nagel dan misvormd wordt

Belangrijk

De hoeveelheid bleomycine waarmee u wordt behandeld is zeer klein. Toch adviseren we zowel mannen als vrouwen uit voorzorg om tijdens en tot drie maanden na de behandeling een zwangerschap te voorkomen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: