Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandeling van ouderdomswratten/fibromen met Co2 laserbehandeling

Co2 lasers kunnen gebruikt worden om plekjes die op de huid liggen te verwijderen. Deze laser werkt op het water in de huid en zorgt voor verwarming van het weefsel, het weefsel wordt warm- verdampt of verweekt (coagulatie effect). De Co2 laser is erg precies af te stellen en is daardoor zowel geschikt voor kleine als grote plekken. Na de behandeling zijn de plekken egaal met uw huid en is er een schaafwondje zichtbaar. Door de warmte bloeden deze plekken niet.

Na de behandeling is het plekje rood en kan er zwelling ontstaan. Binnen enkele uren tot dagen ontstaan er korstjes, deze vallen er na vijf tot zeven dagen vanzelf af. Hierna kan het gebied nog wat roze gekleurd zijn. Binnen enkele weken tot maanden trekt dit weg. U mag dit camoufleren. Het eindresultaat is na drie maanden zichtbaar.

Is de behandeling pijnlijk?

We koelen het gebied dat we behandelen met koude lucht. Een verdoving door middel van een verdovende crème of prik is niet nodig. Maar het kan voorkomen dat wel verdoving adviseren. Dit is vaak het geval bij grotere gebieden of bij gevoelige plekken. Ondanks de koeling kan het zijn dat u wat warmte en een prikkend gevoel ervaart. Na de behandeling is de huid rood en kan deze branderig aanvoelen.

Hoe bereidt u zich voor?

Wij adviseren u om zes weken voor en na de behandeling uw huid niet bloot te stellen aan zon/zonnebank of zelfbruinende crèmes. Als u dit wel doet neemt uw huid zonlicht op en loopt u meer risico op verbranding met hyper- of hypopigmentaties en littekens tot gevolg.
Bij een behandeling rondom de ogen komt u zonder make-up naar de afspraak.

Wat kunt u zelf doen na de behandeling?

  • Bij een branderig gevoel, roodheid en zwelling mag u thuis koelen met een coldpack met een schone theedoek eromheen. Niet langer dan 10 minuten achter elkaar.
  • Het is belangrijk om de huid zoveel mogelijk met rust te laten. Let er bij het afdrogen bijvoorbeeld op dat u niet teveel wrijft. Probeer te deppen.
  • Vermijdt zon/zonlicht en bruiningscrème zowel zes weken voor als zes weken na de behandeling.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF 30 of hoger als u naar buiten gaat en herhaal dit elke twee uur voor de eerste drie maanden.
  • Sporten, sauna en intensieve huishoudelijke taken zijn de eerste 48 uur na de behandeling niet toegestaan.
  • Belangrijk is om niet aan de korstjes te peuteren of trekken. Hoe langer deze blijven zitten hoe mooier het resultaat.
  • U mag de volgende ochtend uw huid voorzichtig insmeren met een hydraterende/kalmerende crème, daaroverheen kunt u de zonbescherming met SPF 30 of hoger aanbrengen.

Hoeveel Co2 laserbehandelingen heeft u nodig?

Het aantal behandelingen dat u nodig heeft hangt af van het deel van de huid dat behandeld wordt en de ernst van de aandoening. Dit ligt meestal tussen de één en drie behandelingen. Verheven plekken met zullen vaak al na één behandeling bijna weg zijn. Tussen de behandelingen zit een rustperiode van minimaal vier weken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: