Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Behandeling van het ganglion impar

Een behandeling van het ganglion impar is een behandeling tegen pijn in uw stuitje of perineum (het gebied dat de geslachtsdelen van de anus scheidt). U heeft samen met uw arts besloten dat u deze behandeling krijgt.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate in Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal maximaal vijftien minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit twee uur.

Hoe verloopt de behandeling?

De huid wordt plaatselijk verdoofd. Hierna plaatst de anesthesioloog ter hoogte van het stuitje een naald bij de te behandelen zenuwknoop. Dit gebeurt met behulp van röntgenbeelden en contrastmiddel. Als de naald goed staat, behandelt de anesthesioloog de zenuwknoop met medicijnen of met radiofrequente golven.

Bij een ‘RF-behandeling’ wordt de zenuwknoop verhit met radiofrequente golven. Warmte heeft invloed op de pijngeleiding. Meestal zorgt deze behandeling daardoor voor een vermindering van de pijn. Als we het ganglion impar met medicijnen behandelen, dan krijgt u een plaatselijk verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel (corticosteroïd®) toegediend.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Doel van de behandeling is pijn te verminderen. Of uw pijn minder wordt, is pas na enkele dagen tot weken te beoordelen. Soms is een extra behandeling nodig. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of de specialist dit met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: