Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Behandeling van de tussenwervelschijf met methyleenblauw

Een behandeling van de tussenwervelschijf met methyleenblauw is een behandeling tegen rugklachten. U heeft samen met uw arts besloten dat u deze behandeling krijgt.

Wat is methyleenblauw?

Methyleenblauw is een blauwe kleurstof die wordt gebruikt om kleine zenuwuiteinden uit te schakelen.

Wat is de oorzaak van lage rugpijn vanuit de tussenwervelschijf?

De lage rugpijn komt vanuit de tussenwervelschijf. De oorzaak is meestal een gebied van bindweefsel met uitgebreide ingroei van kleine zenuwtakjes. Dit bindweefselgebied ontstaat van de buitenste laag van de tussenwervelschijf richting de kern. Methyleenblauw schakelt de zenuwtakjes uit de pakt zo de pijn aan.

Voor wie is de behandeling geschikt?

U krijgt eerst een proefbehandeling (discografie). Hieruit blijkt of een van de geteste tussenwervelschijven de oorzaak kan zijn. Als dat zo is, kunt u deze behandeling krijgen.

Waar vindt de behandeling plaats?

De behandeling met methyleenblauw doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate in Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Belangrijk is dat u nuchter bent voor deze behandeling. Daarnaast krijgt u voor de behandeling een antibioticum toegediend.

Hoe verloopt de behandeling?

De specialist brengt na sedatie een naald in de tussenwervelschijf in. Sedatie betekent dat u een roesje krijgt. Vervolgens wordt de methyleenblauw in de tussenwervelschijf gespoten. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum. Daarna kunt u naar huis.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Meestal neemt de pijn pas echt af tussen zes en twaalf weken (of langer) na de behandeling.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: