Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandeling met azathioprine (Imuran) bij sarcoïdose

In overleg met uw longarts heeft u besloten om azathioprine (Imuran) te gaan gebruiken of u overweegt dit te gaan doen. Hier leest u informatie over dit geneesmiddel. Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u deze bespreken met uw behandelend longarts of met de ILD-verpleegkundige.

Werking 

Azathioprine behoort tot de groep Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs (DMARD’s). Dit zijn antireumatische medicijnen die als doel hebben reumatische ontstekingsprocessen te remmen. Deze medicijnen werken ook bij de behandeling van sarcoïdose. DMARD’s, zoals azathioprine, werken langzaam. Het kan vier tot twaalf weken duren voordat u merkt dat de azathioprine begint te werken. Meestal starten we eerst met prednison, wat een sneller effect geeft. Vanwege ongewenste bijwerkingen wordt dit middel echter vaak vervangen door aziathioprine.

Voor we starten met de azathioprine-therapie nemen we bloed bij u af om de uitgangswaarden van de leverfuncties te bepalen.

Gebruik 

Azathioprine is verkrijgbaar in tabletten van 25 of 50 milligram. Het is gebruikelijk om te starten volgens een opbouwschema van een aantal weken. De uiteindelijke dosis is afhankelijk van uw lichaamsgewicht. U mag de totale dosis per dag in één keer innemen of deze verspreiden over twee of drie keer. Uw longarts bespreekt met u wat voor u de meest geschikte hoeveelheid is en welk opbouwschema u moet volgen. U kunt de tabletten tijdens of tussen de maaltijden door innemen, bij voorkeur met water. Om zo min mogelijk last van eventuele bijwerkingen te hebben, kunt u de tabletten ook ’s avonds voor het slapen gaan innemen. Slik elke tablet in zijn geheel door.

Bijwerkingen 

Bijwerkingen zijn meestal maar tijdelijk en verdwijnen na het stoppen van de behandeling.

Meest voorkomend 

Stoornissen in de bloedaanmaak door onderdrukking van het beenmerg. Dit kunt u merken doordat u meer last krijgt van vermoeidheid, vaker last heeft van infecties en u gemakkelijk blauwe plekken en/of bloedneuzen krijgt.

Minder vaak voorkomend

  • Misselijkheid, buikklachten, diarree, braken, verminderde eetlust.
  • Milde infecties, zoals verkoudheid, griep, gordelroos en urineweginfecties.

Zelden voorkomend 

  • Leverfunctiestoornis. Hier merkt u zelf meestal niets van, maar uw longarts merkt dit op bij controle van uw bloed (zie volgende alinea). 
  • Allergische (overgevoeligheids)reacties: lichte allergische reacties worden zichtbaar door een jeukende, rode huiduitslag. Een ernstige allergische reactie geeft naast huiduitslag andere verschijnselen, zoals koorts, malaise, kortademigheid, en/of zwelling van de lippen of het gezicht. Als dit gebeurt, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de arts.
  • Door het gebruik van azathioprine is er een klein risico op huidkanker. Beperk daarom blootstelling aan zonlicht en uv-straling zo veel mogelijk door beschermende kleding te dragen of gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Ga niet onder de zonnebank en kijk zelf jaarlijks uw huid na. Als u een afwijking aan uw huid ziet, is het verstandig om uw huisarts te bezoeken.

Als u één of meerdere van deze bijwerkingen heeft, vragen wij u contact op te nemen met uw arts of ILD-verpleegkundige via de polikliniek Longgeneeskunde. Heeft u een ernstige allergische reactie, neem dan meteen contact op met uw huisarts of longarts. 

Bloedcontrole 

Door regelmatig uw bloed te onderzoeken, kunnen we het ontstaan van een leverfunctiestoornis of afname van de beenmergfunctie vroegtijdig opsporen. Het is daarom erg belangrijk dat u zich goed houdt aan de afspraken voor bloedcontrole. Vooral in de beginfase wordt uw bloed regelmatig gecontroleerd. Ook als u al langer azathioprine gebruikt, zijn deze controles noodzakelijk, maar minder vaak. Uw longarts bespreekt met u hoe vaak de controles nodig zijn.

Als er stoornissen in het bloed optreden, zijn deze meestal maar tijdelijk. Zo nodig wordt in opdracht van uw longarts de dosering azathioprine (tijdelijk) aangepast.

Gebruik van andere geneesmiddelen 

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegel van azathioprine en/of sommige bijwerkingen van het middel beïnvloeden. Ook kan azathioprine de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Zo mag u azathioprine niet gebruiken in combinatie met het middel allopurinol (een middel tegen jicht). Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u met azathioprine behandeld wordt.

Zwangerschap(swens) en borstvoeding 

Azathioprine heeft, voor zover tot op heden bekend is, geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Het is erg belangrijk om uw longarts te informeren als u een zwangerschap overweegt of al zwanger bent. Azathioprine kan namelijk in een enkel geval afwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken. Vrouwen moeten drie maanden voor een eventuele zwangerschap stoppen met het gebruik van azathioprine. Het is dus belangrijk om tijdens deze periode en tijdens het gebruik van azathioprine een betrouwbaar anticonceptiemiddel te gebruiken. Mannen met een kinderwens kunnen azathioprine blijven gebruiken. 

U kunt beter geen azathioprine gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn wordt namelijk in de moedermelk uitgescheiden. Overleg indien nodig met uw apotheker.

Vaccinaties 

Wij adviseren u om bij het gebruik van dit geneesmiddel jaarlijks de griepprik te halen bij uw huisarts. Het inspuiten van een verzwakt levend vaccin (zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, tyfus, BCG, oraal poliovaccin) wordt afgeraden. Bespreek daarom tijdig met uw arts als u plannen heeft voor een verre reis, waarbij mogelijk aanvullende vaccinaties nodig zijn. 

Vragen 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan beantwoordt uw behandelend arts of de ILD-verpleegkundige deze graag.

Contact 

De polikliniek Longgeneeskunde is telefonisch bereikbaar via 088 - 005 7790. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: