Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

BAEP

U heeft met uw behandelend arts besproken dat u of uw kind binnenkort een BAEP (Brainstem Auditory Evoked Potential) krijgt. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat u kunt verwachten.

Wat is een BAEP?

Het doel van een BAEP is om de geleidingssnelheid van de gehoorzenuw te meten. Bij dit onderzoek wordt de gehoorzenuw geprikkeld met geluid. Het zenuwstelsel geeft dan een signaal doorgegeven aan de hersenen. Dit signaal wordt als het ware voor u vertaald, waardoor u de prikkel bewust kunt waarnemen en ‘iets hoort’. Daarnaast kan met dit onderzoek bepaald worden in welke mate u iets hoort. Een laborant voert het onderzoek uit.

Hoe bereidt u zich voor?

Uw haar moet voor dit onderzoek schoon en droog zijn. Was en droog daarom uw haren voor het onderzoek. Gebruik geen gel, crème, haarlak of versteviging. In verband met de betrouwbaarheid van het onderzoek is het noodzakelijk dat u stil kunt liggen. Daarom krijgen kinderen tot drie jaar in de meeste gevallen een slaapmiddel (sedatie) toegediend. Hiervoor wordt uw kind opgenomen op de kinderdagverpleging. Informatie hierover ontvangt u via de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Slaapdeprivatie
Bij kinderen van drie tot vijf jaar oud proberen we om het onderzoek zonder een slaapmiddel (sedatie) te laten plaatsvinden door middel van slaapdeprivatie. Slaapdeprivatie houdt in dat uw kind minder uren geslapen heeft, waardoor de kans groter is dat uw kind in slaap zal vallen.

Om slaapdeprivatie te laten werken is het belangrijk dat:

  • u uw kind twee uur later naar bed brengt en hem of haar twee uur eerder laat opstaan;
  • u uw kind in de ochtend niet laat slapen. Laat hem of haar in plaats daarvan de gewone dagelijkse dingen doen;
  • uw kind niet in slaap valt op weg naar het ziekenhuis.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de balie op route 15. Het onderzoek kan 20 tot 45 minuten duren. Wanneer er een drempelbepaling is afgesproken moet u er rekening mee houden dat het onderzoek langer duurt, dit kan tot 90 minuten duren. Nadat uw hoofd is opgenomen tekent de laborant met een huidpotlood de positie van enkele elektroden uit. Elektroden zijn kleine metalen plaatjes die contact maken met de hoofdhuid en die de elektrische stroompjes van uw hersenen opvangen. Aan de elektroden zijn draden bevestigd die in verbinding staan met de meetapparatuur. De laborant behandelt de contactpunten eerst met een scrub-crème. Vervolgens plakt hij de elektroden op de hoofdhuid met een kleefpasta.

Hoe verloopt het onderzoek?

Nadat alle elektroden op hun plaats zitten kan het onderzoek starten. Tijdens het onderzoek ligt u of uw kind op de onderzoektafel. U krijgt een koptelefoon op die snelle tikjes laat horen. De geleidingssnelheid van de gehoorzenuw kan nu gemeten en geregistreerd worden. Het is belangrijk dat u zo ontspannen mogelijk ligt om storingen te voorkomen. We testen beide oren los van elkaar. Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden. U kunt thuis uw haren wassen. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts bij het volgende bezoek aan de polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: