Astma bij kinderen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandeling van astma

Astma is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Ieder kind met zijn of haar klachten is uniek, de behandeling is dus maatwerk! Uw kind staat centraal. Het doel is om met zo min mogelijk medicatie te zorgen dat de klachten van het kind goed onder controle zijn. We streven hierbij naar het goed kunnen functioneren, bijvoorbeeld op school, thuis en tijdens sport. We streven naar een goede nachtrust, het voorkomen van astma aanvallen en een goede longfunctie en het behoud hiervan. De behandeling van astma bestaat uit verschillende onderdelen.

Voorkomen van klachten (preventie)

  • vermijden van prikkels;
  • gezonde leefstijl (sporten is daar een onderdeel van) / sanering van leefomgeving;
  • herkennen van klachten en weten wat het kind of de ouders moeten doen bij benauwdheid;
  • regelmatige controle door de huisarts/ kinderarts en kinderlongverpleegkundige voor goede voorlichting en instructie;
  • regelmatige controle van de longfunctie (vanaf 6 jaar).

Lees meer in onze folders 'Benauwdheidsklachten bij kinderen' en 'Adviezen bij huisstofmijtallergie'.

Behandeling met medicijnen

Astma wordt behandeld met medicatie volgens een stappenplan. Bij onvoldoende resultaat wordt een volgende stap aan de behandeling toegevoegd.

Stap 1: Luchtwegverwijders zorgen dat de spiertjes rondom je luchtwegen verslappen en de luchtwegen verwijden, waardoor je meer lucht krijgt.
Stap 2: Ontstekingsremmers (inhalatiecorticosteroïden) zorgen ervoor dat je luchtwegen minder gevoelig reageren op prikkels waar je gevoelig voor bent, bestrijden de ontsteking in je luchtwegen en ‘beschermen’ op deze manier je luchtwegen.
Stap 3: Optie 1: Combinatiemedicijnen, deze bevatten zowel een ontstekingsremmer als een langwerkende luchtwegverwijder. Optie 2: verhogen van de dosering van ontstekingsremmers.
Stap 4: Medicatie van bovengenoemde stappen aangevuld met Montelukast (Singulair). Dit kan effectief zijn bij allergische patiënten met inspanningsklachten.
Stap 5: Bovenstaande stappen, aangevuld met een lage dosis orale corticosteroïden (tabletten of drank).

Inhalatiemedicatie en -instructie

Voordelen van inhalatiemedicatie:

  • Direct op plek waar nodig, werkt snel en effectief.
  • Minder medicijn nodig dan bij behandeling met tabletten.
  • Minder bijwerkingen doordat dosering zo laag mogelijk is.

Het is natuurlijk belangrijk dat de medicijnen op de juiste manier geïnhaleerd worden, omdat ze anders hun werk niet goed kunnen doen. Hierbij kan de kinderlongverpleegkundige behulpzaam zijn. Zij kijkt welk pufje het beste bij het kind past en leert hem of haar deze op de juiste manier te gebruiken. Uiteraard is begeleiding van ouders/ verzorgers hierbij van groot belang.

Welke soorten pufjes zijn er?

Er zijn vele soorten inhalatiemedicijnen en inhalatoren:

  • Dosisaerosol + voorzetkamer
  • Droogpoeder inhalatoren
  • Ademgestuurde dosis aerosol

De inhalatietechniek verschilt per inhalator. Juiste voorlichting en inhalatie-instructie is daarom erg belangrijk om te zorgen dat de medicijnen op de juiste plek terecht komen. Op de website www.inhalatorgebruik.nl kunt u per inhalator via filmpjes kijken naar de juiste inhalatietechniek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: