Aandoening, behandeling en onderzoek
Mevrouw bij balie oogheelkunde

Astigmatisme

Wat is astigmatisme?

Bij een normaal oog is het hoornvlies vlak en vertoont in elke richting dezelfde kromming. Als u astigmatisme heeft, dan is de vorm van uw oog niet precies bolvormig. Om scherp te zien is het nodig dat lichtstralen uit de buitenwereld precies op het netvlies van het oog samenvallen.

Bij het normale oog zorgt de breking van het licht door het hoornvlies en de lens ervoor, dat bij het zien in de verte op het netvlies een scherp beeld ontstaat. Is uw oog niet precies bolvormig, dan vallen de lichtstralen uit de buitenwereld bij het in de verte kijken niet precies samen op het netvlies. De breking van het licht op het hoornvlies is daardoor in de ene richting anders is dan in de andere richting en daardoor ziet u onscherp.

Behandeling

Wilt u een scherp beeld hebben, dan heeft u een correctie nodig. De eenvoudigste manier is een bril, voorzien van cilindrische glazen. U kunt ook kiezen voor lenzen. Als derde mogelijkheid kunt u kiezen voor een operatie. Met de laser kunnen wij het brekend vermogen van uw hoornvlies veranderen. Ook kunnen we een extra lens aanbrengen in uw oog vóór uw eigen lens.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: