Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Angiodysplasie in het maag-darmkanaal

U heeft last van bloedverlies, mogelijk door kwetsbare bloedvaten in uw maag-darmkanaal (angiodysplasieën). Hier leest u meer over de behandeling van angiodysplasie.

Wat is angiodysplasie? 

Angiodysplasieën zijn afwijkende bloedvaten die gemakkelijk beschadigen en kunnen gaan bloeden. Deze bloedvaten kunnen voorkomen in het hele slijmvlies van het maag-darmkanaal. De oorzaak van deze aandoening is niet duidelijk. Angiodysplasie ontstaat op latere leeftijd; er lijkt een verband te zijn met hartziekten en chronische nieraandoeningen. 

Klachten bij angiodysplasie 

Als u angiodysplasieën heeft, merkt u dat aan bloedverlies. Soms ziet u dit in eerste instantie niet. Als het bloedverlies heviger wordt, kunt u bloed zien bij uw ontlasting of uw braaksel. Door dit bloedverlies kan bloedarmoede ontstaan. Lichte bloedarmoede heeft niet gelijk lichamelijke klachten tot gevolg, maar deze kunt u wel ervaren bij inspanning. Bij ernstigere bloedarmoede kunt u klachten krijgen als duizeligheid, vermoeidheid, zwakte, kortademigheid en een bleek gezicht. 

Diagnose en behandeling van angiodysplasie 

Het is niet eenvoudig om een angiodysplasie op te sporen. De aandoening is meestal niet zichtbaar via een röntgenonderzoek. Met een kijkonderzoek (endoscopie) kunnen we de angiodysplasie wel opsporen en behandelen.
Hiervoor doen we een gastroscopie (kijkonderzoek in uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm) of een coloscopie (kijkonderzoek in uw dikke darm).
Een angiodysplasie in de dunne darm kunnen we opsporen door middel van een onderzoek met een videocapsule. U slikt hierbij een capsule in waar een camera in zit. Deze maakt opnames van de slijmvliezen in uw darm. Zo kunnen we de locatie van de angiodysplasie bepalen. Daarna krijgt u een dunnedarmendoscopie uit om het bloedvat te behandelen.

Een angiografie 

Als bovenstaande endoscopieën niet het gewenste resultaat hebben en u heeft erg veel bloedverlies, dan kan de radioloog een zogenoemde angiografie met een interventie uitvoeren. Via een katheterisatie in uw lies sporen we dan het beschadigde bloedvat op en sluiten de bloeding af door een clip te plaatsen.

Soms een operatie nodig 

In uitzonderlijke gevallen verhelpt ook deze behandeling de klachten niet. In dat geval is een operatie noodzakelijk waarin het gedeelte van de darm dat bloedt, wordt verwijderd en de gezonde delen van de darm weer aan elkaar worden gemaakt.

Vragen? 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze aan uw arts of verpleegkundige stellen.

De verpleegkundige van de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten houdt iedere werkdag tussen 9.00 en 10.00 uur en tussen 13.30 en 14.00 uur telefonisch spreekuur. U kunt zonder afspraak bellen naar de receptie op telefoonnummer: 088 - 005 8888 en vragen naar de verpleegkundige. 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: