Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Amandelen verwijderen bij kinderen

Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. Hier vindt u informatie over deze operatie en leest u wat u kunt verwachten. Vaak stelt het kinderen gerust als de dingen verlopen zoals zij verwachten. Het is daarom belangrijk om deze informatie samen met uw kind goed door te lezen. Zo kunt u uw kind voorbereiden op de operatie en zal hij of zij minder angstig zijn.

Wat zijn amandelen?

Amandelen zijn drie klieren die achter in de keel zitten. De twee grote keelamandelen kunt u zien als u achter in de keel kijkt. Een derde amandel is de neusamandel, die u alleen kunt zien als deze flink gezwollen is. Amandelen werken als een soort filter, die binnendringende ziektekiemen bestrijden. Ze bieden weerstand tegen ziekten.

Wat zijn de klachten bij ontstoken amandelen?

Soms zijn de amandelen niet in staat om ziektekiemen genoeg te vernietigen. De ziektekiemen hopen zich dan op in de amandelen, die daardoor zelf ontstoken raken. Ze worden dan pijnlijk en rood met witte stippen. Uw kind kan zich ziek voelen en koorts krijgen. Een ontstoken neusamandel kan ook gemakkelijk andere klachten veroorzaken, zoals middenoorontsteking of vaak terugkerende verkoudheid. Amandelen die niet goed werken, kunnen er ook voor zorgen dat uw kind slecht slaapt en eet, snurkt, hangerig is of slecht hoort.

Hoe kunnen wij uw kind behandelen?

Als de arts heeft vastgesteld dat de amandelen van uw kind meer kwaad dan goed doen, stelt hij voor die amandelen weg te halen. Als amandelen verwijderd zijn, wordt hun taak overgenomen door ander amandelweefsel, bijvoorbeeld de tongamandelen. De neus- en keelamandelen worden via de mond verwijderd. Het verwijderen van de neusamandel is een vrij kleine ingreep. Als de neus- en keelamandel allebei worden verwijderd, dan is de ingreep iets zwaarder.

Op de website van Patient+ vindt u keuzehulpen. Een keuzehulp helpt bij het kiezen van de behandeling die het best bij u past. De keuzehulp zet de voor- en nadelen van elke behandeling op een rij en helpt u nadenken over wat voor u belangrijk is. Zo kunt u samen met uw zorgverlener een goede keuze maken voor de behandeling.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: