1. Vermijden allergeen
Onderzoek en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Vermijden allergeen

Bij de behandeling van allergie is het belangrijk dat contact met het allergeen zo veel mogelijk wordt vermeden. Dit is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen of de verpleegkundigen van Stichting Thuiszorg Midden Gelderland (STMG) kunnen u adviseren welke maatregelen voor u noodzakelijk zijn.

Vermijden van blootstelling aan boom- en/of graspollen is in de praktijk niet goed mogelijk. Bij aangetoonde allergie voor honden of katten en matig-ernstige aanhoudende klachten kan het afscheid nemen van een huisdier een verbetering van de klachten geven. Voor een allergie voor huisstofmijt kan sanering van het huis effect hebben.

Niet roken

Blootstelling aan sigarettenrook, een goed vermijdbare niet-allergene prikkel, kan de klachten onderhouden of verergeren. Roken wordt dan ook ontraden, door de persoon zelf, maar ook door/in de omgeving (bv ouders niet roken in bijzijn van de kinderen).

Als vermijden van het allergeen niet mogelijk is of onvoldoende effect heeft wordt behandeling met medicijnen geadviseerd.