Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Allergisch astma

Wat is allergisch astma?

Allergisch astma zijn klachten van de luchtwegen veroorzaakt door een allergeen (stof waar men allergisch voor is).

De belangrijkste allergenen in Nederland die allergisch astma veroorzaken zijn huisstofmijt, graspollen, berkenpollen en kattenepitheel. Een allergie voor pollen komt door de allergenen in het stuifmeel die allergisch astma veroorzaken. Een pollenallergie wordt ook wel “hooikoorts” genoemd. Deze term is eigenlijk onjuist omdat er geen allergie is voor hooi, maar voor pollen (stuifmeel) van bomen, grassen of kruiden. De klachten zijn geen koorts maar voornamelijk niezen en tranende, jeukende ogen.

Mensen met astma hoeven niet altijd een allergie te hebben. Bij 20% van de astma patiënten is er geen allergie. Alle mensen met astma, zowel met als zonder allergie, hebben meer last van benauwdheid bij inademen van bv. rook, uitlaatgassen, parfum, mist of koude lucht.

Wat zijn de verschijnselen?

Klachten bij allergisch astma zijn benauwdheid, een piepende ademhaling, kortademigheid. Deze klachten ontstaan door een chronische ontstekingsreactie in de luchtwegen. Het resultaat is verhoogde prikkelbaarheid van die luchtwegen, waardoor de luchtwegen zich vernauwen. De verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen zorgt voor sterke reacties op prikkels van buitenaf, zoals huisstofmijt, graspollen, berkenpollen en kattenepitheel. De chronische ontsteking kan ook leiden tot meer slijmproductie en hoesten.

Van de patiënten met astma heeft 80% ook neusklachten zoals chronische verkoudheid, neusverstopping en/of niezen (zie kader allergische rhinitis). Wanneer de allergische neusklachten bij astma patiënten goed worden behandeld, verbeteren vaak ook de astma symptomen.

Allergisch astma kan een grote impact op de kwaliteit van leven hebben met dientengevolge economische gevolgen bij ziekteverzuim op werk of school. Een goede vroegtijdige diagnostiek en behandeling is derhalve belangrijk.

Hoe ontstaat allergisch astma?

Normaal gesproken zijn allergenen geen schadelijke stoffen en geven ze geen reactie. Maar bij allergische personen reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals bijvoorbeeld graspollen (allergenen). Op het moment dat de allergenen de luchtwegen binnendringen denkt het afweersysteem dat er een gevaarlijke indringer is. Het immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag en produceert een antistof. Hierdoor komt histamine vrij. Histamine zorgt onder andere voor vernauwing van de luchtwegen met dientengevolge benauwdheid en een piepende ademhaling.

De behandeling

Allergieteam

Mensen met deze aandoening worden behandeld door het Rijnstate Allergieteam.
Binnen het Rijnstate Allergieteam werken een allergoloog, longarts, dermatoloog, kinderarts, KNO-arts, klinisch chemicus, medisch immunoloog, diëtiste, en gespecialiseerde verpleegkundigen (o.a. een kinderlongverpleegkundige) nauw samen. Ook de Allergologie Praktijk Velp/Arnhem deel uit van het team. Samen heeft het team de beschikking over brede kennis en ervaring op het gebied van diagnostiek en behandeling van allergieën.

Na doorverwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de polikliniek Longgeneeskunde van Rijnstate. Kinderen worden door de huisarts verwezen naar de kinderarts. De medisch specialist vraagt naar de klachten en bespreekt mogelijke oorzaken.

Er volgt daarnaast een algeheel onderzoek, in het bijzonder van de bovenste luchtwegen (neus en neusbijholten) en onderste luchtwegen (longen). Indien nodig wordt een allergietest ingezet, met een bloedprik of een huidpriktest, om uit te zoeken op welke stoffen u reageert. Bij kinderen wordt in principe alleen bloedonderzoek gedaan.

Lees meer over de behandeling van allergisch astma bij Rijnstate.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: