Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Allergieonderzoek: de prikjestest

U heeft met uw arts afgesproken dat u een allergie onderzoek ondergaat. In uw geval gaat het om een 'prikjesproef'. Hier leest u informatie over het onderzoek, de voorbereiding en de periode na het onderzoek. 

Allergie 

Allergie betekent dat er sprake is van overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Een prikjesproef is een middel om te onderzoeken voor welke stoffen u overgevoelig bent. Deze test meet met name de overgevoeligheid voor stoffen uit uw natuurlijke omgeving. Reactie op deze stoffen ontstaat vooral bij contact met slijmvliezen (ogen, neus of luchtwegen).

Voorbereiding 

Omdat de assistente de test op de huid van uw onderarmen uitvoert, mag u daar één dag van tevoren geen zalf of bodylotion op smeren. Als u medicijnen gebruikt tegen de allergie (jeuk: anti-histaminica) dan moet u daar een week voor het onderzoek mee stoppen. Deze medicijnen kunnen de uitslag van de test sterk beïnvloeden en daardoor onbetrouwbaar maken.

Onderzoek 

Voor het onderzoek zijn oplossingen gemaakt met stoffen, zoals graspollen, huisstof, schimmels, onkruid en huidschilfers van dieren. De assistente brengt druppels van die oplossingen op uw huid aan. Met een klein naaldje prikt de assistente even in de huid, op de plaats waar de druppel ligt. Het doet nauwelijks pijn; een speldenprik is vervelender. Vervolgens moet u een kwartier tot een half uur wachten. Daarna kan de test beoordeeld worden. Tijdens een vervolgafspraak zal uw arts de uitslagen met u bespreken. Direct na de test mag u uw normale dagelijkse bezigheden hervatten. 

Vragen 

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen over de prikjestesten, neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie, Rijnstate Elst, telefoonnummer 088 - 005 5170.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: