Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Allergieonderzoek: de plaktest

U heeft met uw arts afgesproken dat u een allergie onderzoek ondergaat. In uw geval gaat het om een 'plakproef'. Hier leest u informatie over het onderzoek, de voorbereiding en de periode na het onderzoek.

Allergie 

Allergie betekent dat er sprake is van overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Een plakproef is een middel om te onderzoeken voor welke stoffen u overgevoelig bent. Een plakproef levert alleen informatie over stoffen die direct met de huid in contact komen. Voor een compleet beeld van uw (huid)reactie, krijgt u de te onderzoeken stof gedurende enkele dagen op uw huid geplakt. 

Voorbereiding 

De meeste plakproeven voert de assistente op de huid van uw rug uit. Sommige stoffen plakt de assistente op de armen. Daarom moeten zowel de rug als de armen op het moment van de test vrij zijn van eczeem. Bovendien mag er geen sprake zijn van zonnebrand. Ook als de huid van rug of armen is ingevet, bijvoorbeeld met bodylotion, kan de test niet doorgaan. Daar moet u één dag van tevoren mee stoppen. Met het aanbrengen van medicinale zalven (onder andere hormoonzalven) op deze huidgebieden moet u zelfs één week van tevoren stoppen. Dat geldt ook voor afweerremmende medicijnen, zoals prednison, aangezien deze medicijnen de uitslag beïnvloeden en daardoor onbetrouwbaar kunnen maken. Antiallergie medicijnen, zoals antihistaminica, kunt u wel gewoon blijven innemen tijdens deze allergietest, aangezien deze medicijnen de plaktest niet beïnvloeden. Voor de plakproeven moet u tenminste drie keer terugkomen.

Onderzoek 

De plaktest is een pijnloos onderzoek. De assistente plakt ongeveer veertig stoffen op uw huid. Gemeten over Europa blijken de meeste mensen met een allergie overgevoelig te zijn voor één of meer van deze veertig stoffen. Eventueel wordt het onderzoek uitgebreid met stoffen waar u thuis of op uw werk veel mee in aanraking komt. Na het aanbrengen van de stofjes, dekt de assistente de geplakte stoffen af met pleisters, zodat alles goed op zijn plaats blijft. 

Het uitvoeren van de test zelf duurt ongeveer een kwartier. Dit is afhankelijk van het aantal stoffen dat geplakt moet worden. Voor het slagen van het onderzoek is het belangrijk dat de pleisters op de juiste plaats blijven zitten en niet verschuiven. U mag daarom een paar dagen niet douchen of sporten; u mag ook niet fietsen of andere inspannende werkzaamheden doen waarbij u veel transpireert. 

Na twee dagen komt u terug voor het verwijderen van de pleisters. De assistente tekent met viltstift de plaatsen af waar de stoffen gezeten hebben. Daarna kan beoordeeld worden of de huid al positief gereageerd heeft op bepaalde stoffen. Dit is het aflezen van de plakproeven. Na het aflezen kunt u naar huis. U mag ook nu nog niet douchen of sporten.

Nog een dag later volgt de tweede beoordeling. Die duurt meestal vijf tot tien minuten. Hierna is de test afgelopen, tenzij er na de eerste aflezing nog wat bijgeplakt is. Het kan zijn, dat u voor later bijgeplakte pleisters nog een keer moet terug komen. 

Na afloop 

Ontstaat er de daaropvolgende dagen alsnog een reactie van de huid, dan is het verstandig opnieuw contact op te nemen met de polikliniek. Tijdens een vervolgafspraak zal uw behandelend arts de uitkomsten van de plaktesten met u bespreken. 

Vragen 

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen over de plaktesten, neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie, Rijnstate Elst, telefoonnummer 088 - 005 5170.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: