Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Afdeling PACU

De PACU (Post Anesthesia Care Unit) is bedoeld voor patiënten die na een operatie extra zorg en bewaking nodig hebben. De PACU is een onderdeel van de afdeling Anesthesiologie en bevindt zich binnen het operatiekamercomplex. De PACU is gevestigd op de eerste verdieping van het ziekenhuis, route 59. 

De unit 

De PACU bestaat uit acht bedden bestemd voor postoperatieve zorg, waarbij extra zorg en bewaking na een operatie wenselijk is. Opname op de PACU heeft te maken met: 

  • uw lichamelijke conditie voor de operatie of ingreep
  • uw medische voorgeschiedenis, bijvoorbeeld al bestaande hart- of longproblemen
  • de aard van de ingreep, zoals een uitgebreide of langdurige operatie

Dit is voor de operatie met u besproken door de anesthesioloog en/of chirurg.

Op de PACU werken gespecialiseerde verpleegkundigen. De verpleegkundige die bij uw zorg betrokken is en/of uw behandelend arts kan u meer over de reden van opname op deze unit vertellen. Als de extra zorg en bewaking niet langer noodzakelijk zijn, wordt u teruggeplaatst naar de verpleegafdeling waar u was opgenomen. Dit kan nog dezelfde dag van de operatie zijn of de ochtend na de operatie. 

Na de operatie  

Na de operatie wordt u naar de PACU gebracht, waar u op een één- of vierpersoonskamer komt te liggen. Er wordt gemengd verpleegd. Dit betekent dat op de vierpersoonskamer mannen en vrouwen liggen. Op de PACU wordt u bewaakt. Daarom bent u door middel van kabels aan de bewakingsapparatuur verbonden. Zo wordt onder andere uw bloeddruk, hartritme en zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. Ook heeft u een infuus en, afhankelijk van uw operatie, mogelijk een urinekatheter, drain of extra infuus. Soms is ondersteuning van de ademhaling nodig met behulp van een beademingsmachine.
Zodra u aangesloten bent aan de bewakingsapparatuur en alle operatiegegevens verwerkt zijn, belt de verantwoordelijk verpleegkundige uw contactpersoon. De verpleegkundige informeert hem of haar dat u op de PACU ligt en spreekt een bezoektijd af. Eventueel belt uzelf naar uw contactpersoon. De verpleegkundigen van de PACU komen regelmatig langs voor de controles en zorgen ervoor dat u eten en drinken krijgt. 

Persoonlijke spullen 

De verpleegkundige van de verpleegafdeling waar u bent opgenomen, zorgt ervoor dat uw persoonlijke spullen naar de PACU worden gebracht. Wilt u daarom het volgende klaarleggen, voordat u naar de operatiekamer gaat: 

  • toiletartikelen (zoals een tandenborstel en tandpasta, kam, scheerapparaat en oordopjes)
  • medicijnen die niet door het ziekenhuis worden verstrekt
  • eventueel een boek of tijdschrift, telefoon en tablet
  • koptelefoon
  • nachtkleding
  • slippers/sloffen

Als u naar de operatiekamer gaat, mag u uw bril, gebitsprothese en eventuele hoorapparaten al meenemen of in laten. Deze worden op de operatiekamer af- of uitgedaan. Wij adviseren u uw waardevolle bezittingen (zoals geld, sieraden) thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing, beschadiging of diefstal. Er is wel cameratoezicht op de PACU aanwezig.
U mag uw mobiele telefoon of tablet gebruiken, als deze zich een meter van de medische apparatuur bevindt en het geluid uitstaat. Ook moet u rekening houden met uw medepatiënten. Er mogen geen foto’s of filmopnames gemaakt worden. Op de PACU is een tablet aanwezig waar u gebruik van mag maken.

Bezoek 

De bezoektijden van de PACU zijn dagelijks van 18.00 tot 20.00 uur (route 59). Het is in uw belang en het belang van medepatiënten dat er niet meer dan twee bezoekers bij u aanwezig zijn. Deze bezoekers mogen elkaar niet onderling afwisselen. Alleen kinderen boven 12 jaar zijn welkom op de PACU. Om hygiënische redenen zijn bloemen en fruit op de PACU niet toegestaan. In verband met de privacy mag het bezoek alleen bij de patiënt verblijven. 

Bereikbaarheid  

De PACU is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. De eerste contactpersoon kan op elk tijdstip van de dag of de nacht bellen voor informatie. 

Tot slot 

De medewerkers van de PACU vinden het belangrijk dat u tevreden bent over uw verblijf. Heeft u vragen, klachten of suggesties, maak die dan kenbaar aan de medewerkers van de unit. 

Telefoonnummer 

Het telefoonnummer van de PACU is 088 - 005 8314.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: