Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Adviezen voor toiletgedrag

Naar het toilet gaan lijkt zo vanzelfsprekend. Toch doet niet iedereen dat op de juiste manier. Hier leest u adviezen voor goed toiletgedrag. 

Waarom is goed toiletgedrag belangrijk? 

Goed toiletgedrag helpt om uw darmen en blaas goed te laten werken. Belangrijk is dat de blaas en darmen goed geleegd worden. Dit is goed voor uw gezondheid en u voelt zich zekerder als u controle heeft over plassen en ontlasten. Een goede houding op het toilet en de juiste techniek van plassen en ontlasten helpen u daarbij. 

Omgaan met aandrang 

Ga alleen plassen als u aandrang voelt (dus als u voelt dat u naar de wc moet). Ga niet plassen uit gewoonte en ga niet plassen ‘voor de zekerheid’. Dit zorgt er namelijk voor dat de blaas eraan gewend raakt om telkens kleine beetjes urine uit te plassen. U krijgt hierdoor vaker aandrang. Het is wel belangrijk dat u niet te lang wacht met plassen. Als u het plassen regelmatig lang uitstelt, kan de blaas uitgerekt raken. 
Heeft u aandrang voor ontlasting, ga dan naar het toilet. Stel dit zo min mogelijk uit. Uitstellen betekent namelijk vaak dat de aandrang verdwijnt en voorlopig niet meer terugkomt. Dit kan zorgen voor verstopping, aambeien of anale scheurtjes. Hoe vaak iemand moet ontlasten, verschilt per persoon. 

Neem de tijd 

Neem altijd de tijd om naar het toilet te gaan. Hoe rustiger, hoe beter het is. En hoe beter de blaas of darm geleegd is, hoe langer het meestal duurt voordat u opnieuw naar het toilet moet. Blijf niet langer zitten dan nodig. Neem geen telefoon of andere dingen die afleiden mee. Heb aandacht voor het plassen of ontlasten. 

Een goede toilethouding 

Laat uw kleding tot op de enkels zakken. Plaats de voeten en knieën iets uit elkaar. Dit gaat het beste als de kleding niet om de knieën spant. De juiste houding op het toilet heeft u als u in het midden van de wc-bril gaat zitten. Ga dus niet alleen op het voorste puntje zitten. Blijf zeker niet boven de bril hangen. Dan is plassen of ontlasten alleen maar moeilijker en is de kans groot dat de blaas en/of darmen niet goed leeg raken. Zorg dat uw voeten plat op de grond staan. Voor veel mensen is het goed een voetenbankje of opstapje te gebruiken. Raakt u alleen met de tenen de grond, dan ontstaat er veel spierspanning in de benen en de bekkenbodem. Hierdoor is het moeilijker om te plassen en/of te ontlasten. 

De juiste manier om te plassen 

  • Voelt u aandrang om te plassen, ga dan naar het toilet.
  • Zorg ervoor dat de kleding goed naar beneden is.
  • Ga goed rechtop op het toilet zitten, met de voeten op de grond. Zo heeft de plasbuis de juiste positie. Dat zorgt ervoor dat de urine in een rechte lijn uit de blaas kan lopen. Kinderen en kleine volwassenen kunnen een voetenbankje gebruiken. Ontspan vervolgens rustig uw bekkenbodemspieren. Daarmee begint de reflex om te plassen.
  • Pers niet mee, maar adem rustig naar uw buik. Laat de blaas zelf het werk doen. Mee-persen helpt niet. Het kan de plasbuis zelfs een beetje dichtdrukken.
  • Voelt u wel aandrang, maar komt de urine niet of moeilijk, kantel dan het bekken een paar keer voor- en achterover. Adem daarbij rustig in en uit. Het helpt ook om de bekkenbodemspieren een paar keer rustig aan te spannen en weer los te laten.
  • Plas in één keer uit en onderbreek het plassen niet. Te vroeg stoppen kan ertoe leiden dat een restje urine in de blaas achterblijft.
  • Plas nooit in ‘stippeltjes’. Dat is een verouderd advies. Dit verstoort de normale manier van plassen en is dus geen goede oefening. Het kan ertoe leiden dat urine in de blaas achterblijft en daardoor kunt u een urineweginfectie krijgen.
  • Komt er geen urine meer, kantel dan rustig het bekken een paar keer voor- en achterover. Zo kan het laatste restje urine naar de plasbuis stromen en kunt u dit uitplassen.
  • Span de bekkenbodemspieren even goed aan om nadruppelen te voorkomen. Ontspan dan en sta daarna op. 

De juiste manier om te ontlasten 

  • Voelt u aandrang voor ontlasting, ga dan naar het toilet.
  • Zorg dat u ontspannen op het toilet zit, de kleding goed naar beneden en uw voeten op een voetenbankje of opstapje. De knieën moeten iets hoger zijn dan de heupen, de rug is dan bol.
  • Ontspan de bekkenbodemspieren zodat de reflex om te ontlasten kan beginnen.
  • Komt de ontlasting niet, adem dan een aantal keren rustig in en uit. Laat de buik meebewegen.
  • Komt de ontlasting dan nog niet, kantel het bekken dan een paar keer voor- en achterover. Adem rustig in als u het bekken voorover kantelt en adem uit als u het bekken achterover kantelt.
  • Pers zo nodig rustig, maar heel weinig mee. Richt hierbij de druk richting anus tijdens een uitademing. Het is beter om helemaal niet mee te persen als het zonder persen ook lukt.
  • Komt de ontlasting niet terwijl u toch een sterke aandrang voelt, probeer dan als dat kan ongeveer 10 minuten flink te bewegen. Ga hierna opnieuw naar het toilet en ga ontspannen zitten. 

Probeer of de ontlasting nu wel wil komen. Als dat na enkele minuten nog niet lukt, ga dan niet hard persen, maar wacht een volgend gevoel van aandrang af. 

Tips rondom goed toiletgedrag 

  • Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter. Verdeel dit over de dag. Te weinig drinken zorgt voor geconcentreerde urine. Dit kan de blaas prikkelen en dat kan snellere aandrang geven of blaasontsteking veroorzaken. Genoeg drinken zorgt ervoor dat de ontlasting soepel blijft en dat maakt de stoelgang makkelijker.
  • Eet op regelmatige tijden en zorg voor een gevarieerd en vezelrijk menu. Eet rustig en kauw goed.
  • Veeg met toiletpapier van voor naar achteren.
  • Wanneer de huid rond de anus geïrriteerd is, spoel dan na het toiletbezoek met water. Maak hierna de huid goed droog met een zachte absorberende doek of gebruik een föhn.
  • Gebruik geen zeep. In zeep zitten stoffen die irriterend kunnen zijn voor uw slijmvliezen. Het kan bij vrouwen zorgen voor meer afscheiding.
  • Komt de ontlasting moeilijk, dan kan het helpen om met beide handen vanaf de anus schuin omhoog naar de bekkenrand te strijken. Herhaal dit een paar keer.
  • Heeft u er moeite mee op een voor u onbekend toilet te gaan zitten, maak de bril dan schoon of gebruik wc-papier om de bril af te dekken.
  • Heeft u moeite om alle ontlasting kwijt te raken, dan kunt u eventueel met de hand wat tegendruk geven vanaf de vagina of het scrotum tot de anus.

Bekkenfysiotherapie 

Aandacht voor goed toiletgedrag is onderdeel van de behandeling door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: