Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Ademspiertraining op de Intensive Care

U of uw naaste ligt op de Intensive Care (IC) en krijgt mogelijk ademspiertraining onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hier leest u meer over ademspiertraining op de Intensive Care. Overal waar u staat, kunt u ook ‘uw naaste’ lezen.

Wanneer krijgt u ademspiertraining?

U ligt op de IC en krijgt steun bij het ademhalen via een beademingsapparaat. Soms is het moeilijk om weer van de beademing af te komen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een van deze oorzaken is ‘Intensive care unit acquired weakness’ (ICUAW). Dit kan voorkomen bij mensen die lang op de IC liggen. Door deze complicatie kunnen uw spieren zwakker worden.

Spierzwakte kan voorkomen bij alle spieren. Hieronder vallen ook de spieren die u helpen met ademhalen. Doordat deze spieren zwakker worden kan loskomen van de beademing lastiger zijn. Dan kan het helpen om onder leiding van een IC-fysiotherapeut te starten met training van de spieren die u helpen om in te ademen. Deze ademspiertraining heet ‘Inspiratory Muscle Training’ (IMT). Het doel hiervan is om de ademspieren krachtiger te maken, waardoor u sneller van de beademing af kan en minder lang op de IC ligt.

Hoe bepalen we of u ademspiertraining krijgt?

Het behandelteam van de IC (verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen) overlegt of ademspiertraining mogelijk is. Dit hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld hoe ziek iemand is, of iemand zijn aandacht erbij kan houden en of de persoon in staat is instructies op te volgen. Als de arts akkoord geeft, gaat de ademspiertraining van start. 

Hoe verloopt de ademspiertraining?

Bij de start van de ademspiertraining doen we een meting. Zo weet de fysiotherapeut hoe sterk de ademspieren op dat moment zijn. Op basis van deze uitslag bepalen we de zwaarte van de training.

We meten met de ‘Micro RPM’. Dit apparaat is speciaal ontworpen voor het meten van de kracht van de ademspieren.

Na de startmeting trainen we 5 keer per week. Om goed te trainen moeten de spieren voldoende worden geprikkeld. Is deze prikkel te licht, dan worden de spieren onvoldoende aan het werk gezet.

Per keer bekijkt de fysiotherapeut of de training zwaar genoeg is en of het mogelijk is om zwaarder te trainen. In het trainingsschema is te zien wat er getraind is en op welke weerstand.

We voeren de ademspiertraining uit met een speciaal apparaat: de Threshold. Bij dit apparaat ademt u tegen een weerstand in. Dit soort training is vergelijkbaar met bijvoorbeeld krachttraining met gewichten in een sportschool.

Om goed te kunnen trainen is het belangrijk dat de hoofdsteun van het bed in een hoek van minimaal 45 graden staat. We maken de threshold na elke training goed schoon.. De fysiotherapeut neemt het hygiëneprotocol met u door als dat nodig is.

De evaluatie 

1 keer per week doen we een evaluatiemeting met de Micro RPM. Zo kunnen we de vooruitgang meten en bepalen of de training nog zwaar genoeg is.

De BORG-score 

Tijdens de ademspiertraining houdt de fysiotherapeut de BORG-score bij. Met deze score stellen we vast hoe inspannend een activiteit voor iemand is. Op een schaal van 6 tot 20 geeft u aan hoeveel vermoeidheid u ervaart tijdens een bepaalde inspanning.

Zelfstandig ademen 

Naast de ademtraining oefenen we steeds meer met het ontwennen van de beademing. Ook dit draagt bij aan het trainen van de ademhalingsspieren. Losliggen van de beademing houdt in dat u zelfstandig ademt zonder ondersteuning van de beademingsmachine. Een dagprogramma zorgt voor voldoende afwisseling tussen rust en de activiteiten.

Gaan de ademtraining en het oefenen met losliggen van de beademing goed? Dan koppelen we u definitief los van de beademing.. Hierna starten we met ademhalingsoefeningen. Als het nodig is, gaat de ademspiertraining ook door.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: