Acupressuur bij misselijkheid
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Hoe doet u acupressuur bij uzelf?

U masseert de binnenkant van uw onderarm. Hier ligt het acupunctuurpunt P6. Hieronder vindt u een uitleg waar dit punt precies zit.

Bekijk eerst de video

Voordat u begint, bekijk eerst deze video op Youtube: https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/acupressure-nausea-and-vomiting Deze video is  Engels gesproken door een arts uit het Memorial Sloan Kettering Cancer ziekenhuis. Dit Amerikaanse kankerinstituut past acupressuur al langer met succes toe.

Waar vindt u het P6-punt?

Leg drie vingers van uw andere hand met de ringvinger tegen de polsplooi.

Plaats uw duim op de plek waar de wijsvinger ligt. Als het goed is, voelt u nu dat de duim over 2 pezen heen ligt. Dit is het P6-punt.

Het P6-punt

Hoe masseert u het P6-punt?

  • Masseer het P6-punt met de top van uw duim of wijsvinger. Doe dit 2 tot 3 minuten lang. Maak daarbij kleine cirkeltjes. Het mag geen pijn doen, maar u moet wel wat druk voelen.
  • Herhaal de massage bij uw andere pols.
  • U mag zo vaak masseren als u dat nodig vindt. Bijvoorbeeld voor het eten en/o fvoor of tijdens de chemotherapie. Voordat u gaat slapen, kan het ook prettig en kalmerend zijn om te masseren.

Belangrijk: wanneer u acupressuur bij iemand doet, let er dan op dat u de vingerbreedte van die persoon neemt (en niet die van uzelf). Vingers van een 8-jarige zijn smaller dan die van een volwassen man.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: