Actinische keratosen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandelmogelijkheden

Welke behandelmogelijkheden zijn er? 

Bevriezen 
Uw dermatoloog bevriest de plekjes met vloeibare stikstof. Dit gebeurt meestal als u maar een enkel plekje op de huid heeft. Soms ontstaat er op de plek waar de huid bevroren is geweest een wit litteken.

Crème (imiquimod of 5-fluorouracil) 
U krijgt van uw dermatoloog een crème als u veel plekjes op de huid heeft. De crème moet u een paar weken lang op de huid smeren. Door het gebruik van de crème worden de actinische keratosen kapotgemaakt. Door deze behandeling lijkt het alsof de actinische keratosen eerst erger worden voordat het beter wordt. Na de behandeling gaat dit helemaal over.

Fotodynamische behandeling 
Als u veel plekken op uw huid heeft of grote plekken, kunt u in overleg met uw dermatoloog ook besluiten om u een ‘fotodynamische behandeling’ te ondergaan. De officiële naam van deze behandeling is PDT: photodynamic therapy. Dit betekent dat uw dermatoloog een speciale crème op de actinische keratosen smeert, die de onrustige cellen gevoelig maakt voor licht. Enkele uren daarna wordt met een speciale lamp op de actinische keratosen geschenen. Het licht van deze lamp maakt de actinische keratosen kapot. Deze behandeling kan pijn doen. Ook de dag na de behandeling kunt u nog pijn hebben. Ook na deze behandeling ziet de behandelde huid er eerst slechter uit voor het beter wordt.

CO2-laserbehandeling 
Als u actinische keratose heeft met bijvoorbeeld een dikke schilferlaag en eerdere behandelingen hebben onvoldoende geholpen dan kan CO2-lasertherapie uitkomst bieden. Vooraf wordt de actinische keratose verdoofd met een prikje. Vervolgens verdampt de CO2-laser de plekken. Over het algemeen zijn er na deze behandeling maar weinig pijnklachten en genezen de ontstane wondjes weer snel.

Chemische peeling 
Als u heel veel actinische keratosen verspreid over uw gezicht heeft, kan de huid behandeld worden door een ‘chemische peeling’. Bij deze behandeling worden er chemische middelen op uw huid gesmeerd. Hierdoor wordt er een dun laagje (de opperhuid) van de huid weggehaald. Na enkele dagen krijgt u een gladdere huid terug.

Wat kunt u zelf doen?

Als u in de zon komt, bescherm uw huid dan: draag kleding met lange mouwen en draag bijvoorbeeld een hoed of pet. Maak geen gebruik van een zonnebank. Gebruik een crème tegen zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (factor 20 of hoger). Denk eraan dat een zonnebrandcrème (ook wel antizonnebrandcrème of zonnemelk genoemd) niet bedoeld is om langer in de zon te kunnen blijven, maar om de huid te beschermen als u in de zon bent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: