Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Aangezichtsverlamming

Wat is een aangezichtsverlamming?

Aangezichtsverlamming betekent dat het gezicht geheel of gedeeltelijk is verlamd. De medische term is facialisverlamming. Er zijn twee verschillende soorten aangezichtsverlamming, de centrale aangezichtsverlamming en de perifere aangezichtsverlamming.

Centrale aangezichtsverlamming

Het voornaamste kenmerk van centrale aangezichtsverlamming is de scheve mond.

Perifere aangezichtsverlamming

Bij een perifere aangezichtsverlamming is naast de scheve mond ook het oog aangedaan. Het is moeilijk om het oog te sluiten en het oog is wijder aan de gezonde zijde. Daarbij kan de plooi tussen de neus en mondhoek verdwijnen.

Oorzaken

Centrale aangezichtsverlamming ontstaat vaak als gevolg van een beroerte. Perifere aangezichtsverlamming kan ontstaan door bijvoorbeeld een oorontsteking, virus, tumor of tekenbeet. Soms is de oorzaak onbekend (de verlamming van Bell). Deze aandoening geneest in 80 procent van de gevallen binnen zes tot acht weken spontaan en compleet.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het achterhalen van de oorzaak. Vervolgens wordt de oorzaak behandeld. Bij de verlamming van Bell wordt vaak eerst afgewacht of er spontaan herstel optreedt. Bij ernstige verlamming met tekenen van zenuwverval, kan een kuur met Prednison worden voorgeschreven. Bij vertraagd herstel kan logopedie of fysiotherapie ondersteuning bieden. Wanneer bij de verlamming van Bell na een jaar nog steeds hinderlijke verlammingsverschijnselen aanwezig zijn, kan plastische chirurgie worden overwogen.

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: