Aambeien en proctoscopie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Na het onderzoek of de behandeling

Na het onderzoek met de proctoscoop heeft u weinig of geen klachten. U kunt na het onderzoek direct weer naar huis.

Als er ook een behandeling is gedaan met de rubberbandjes, ga dan niet alleen naar huis. U kunt niet zelf aan het verkeer deelnemen. Houd er rekening mee dat u last kunt hebben van deze behandeling. Hoeveel verschilt van persoon tot persoon.

Welke klachten kunt u hebben na de behandeling?

Na de behandeling kunt u nog een tijdje last hebben van:

  • kramp in de onderbuik
  • druk rond de anus; soms straalt deze druk uit naar de benen, de prostaat (mannen) of de vagina (vrouwen)
  • sterke aandrang om ontlasting te hebben
  • moeite met plassen
  • een klein beetje bloedverlies
  • Als een rubberbandje de endeldarm verlaat, gaat het korstje van de wond. Dan kunt u wat bloedverlies hebben. Als u meer bloed verliest dan een kopje vol, neem dan contact op met het ziekenhuis. Soms is dan directe behandeling nodig via de Spoedeisende Hulp.

Wij adviseren u de dag van de behandeling en de dag erna rust te nemen.

Kramp in de onderbuik
Een aanzienlijk deel van de patiënten heeft na de behandeling kramp in de onderbuik of een aanhoudend gevoel van drang. Meestal verdwijnt deze pijn binnen 48 uur. Als het nodig is kunt u een lichte pijnstiller gebruiken (bijvoorbeeld paracetamol, maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg), soms aangevuld met andere pijnstillers. Een zitbad met warm water kan de pijn ook verlichten.
Als de pijn niet minder wordt of als de pijnklachten heel erg zijn, bel dan tijdens kantooruren de polikliniek Chirurgie. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp.

Druk rond de anus en sterke aandrang om ontlasting te hebben
Het anale kanaal is een gevoelig gebied. Er zitten veel zenuwen. Deze zenuwen zorgen er normaal gesproken voor dat u voelt dat u aandrang heeft om ontlasting te hebben. Deze zenuwen worden geprikkeld doordat de elastiekjes zijn geplaatst. Als u aandrang heeft om te ontlasten komt dit door de elastiekjes en klopt dit gevoel meestal niet. Als u dan naar de wc gaat, komt er meestal geen ontlasting. Dit wordt na een paar dagen minder.

Heel soms kunnen de klachten zo heftig worden, dat u het gevoel heeft dat u flauw gaat vallen. Dit komt bijna nooit voor. Als de klachten zo heftig zijn, meldt u zich dan in het ziekenhuis. U kunt hiervoor 24 uur per dag terecht. Tijdens kantooruren op de polikliniek Chirurgie, buiten kantooruren op de Spoedeisende Hulp. Misschien heeft u sterkere medicijnen nodig. Het kan ook nodig zijn om de elastiekjes te verwijderen.

Moeite met plassen
Doordat de zenuwen geprikkeld zijn kan uw bekkenbodem verkrampen en dan kunt u soms niet goed plassen. Als het u niet lukt om binnen zes uur na de behandeling helemaal uit te plassen, moet u bellen met het ziekenhuis. Dat kan 24 uur per dag. Tijdens kantooruren belt u de polikliniek Chirurgie, buiten kantooruren belt u de Spoedeisende Hulp. Bel ons ook als u alleen kleine beetjes kunt plassen en u het gevoel heeft dat u de blaas niet helemaal leeg krijgt.

Een beetje bloedverlies na de behandeling
Door het plaatsen van de elastiekjes kan er een klein wondje ontstaan in het anale kanaal. Dit kan voor wat bloedverlies zorgen. De stukjes slijmvlies die zijn afgeklemd met de elastiekjes sterven af in de dagen na de behandeling. Dit weefsel komt samen met de elastiekjes met de ontlasting naar buiten. Meestal zijn deze stukjes niet zichtbaar in uw ontlasting.
Door het afsterven van het weefsel kan er opnieuw een wondje ontstaan. Dat kan nog wat gaan bloeden. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Na twee dagen wordt dit bloedverlies minder of het is over.

We vragen u na de behandeling vijftien minuten in de wachtkamer te gaan zitten. Daarna bekijken we wat uw klachten zijn direct na de behandeling. Als de klachten te erg zijn, nemen we meteen maatregelen.

Resultaten van de behandeling
De meeste patiënten zijn achteraf tevreden over het resultaat van de behandeling met elastiekjes: 80-90 procent van de patiënten is erdoor geholpen. Wij horen bij uw volgende polikliniekbezoek graag wat uw ervaring is.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: