Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Aambeien en proctoscopie

U heeft klachten die mogelijk komen door aambeien. Dit kan met onderzoek worden aangetoond. Als u klachten heeft door aambeien, kan een behandeling nodig zijn. Hier leest u meer over aambeien en de mogelijke behandeling.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen vlakbij de anus. Zo'n zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door een dun laagje slijmvlies. Deze zwellichamen heeft iedereen. Ze zitten aan de binnenkant op het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Een ander woord voor aambeien is haemorrhoïden.

Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. U kunt ze het beste vergelijken met spataderen. Ze zitten alleen op een vervelende plaats: binnen de sluitspier van de anus. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Het is een pijnlijk gevoel, vooral tijdens de ontlasting en daarna. Soms bloeden aambeien of raken ze ontstoken.

Altijd laten onderzoeken

Overigens komen niet alle bloedingen uit de anus door aambeien. Ook als u zeker denkt te weten dat u aambeien heeft, moet uw arts altijd onderzoek doen. Deze kan vaststellen waardoor het bloeden precies komt.

Waardoor ontstaan aambeien?

Aambeien zijn dus gezwollen bloedvaten en dat zijn zwakke plekken. Als daar te veel druk op komt, kunnen deze plekken geïrriteerd raken en opzwellen. Zo kunnen aambeien ontstaan en uitzakken.

Wanneer heeft u meer kans op aambeien?

Mensen die veel zitten, te weinig bewegen of te zwaar zijn, hebben meer kans op aambeien. Vooral mensen die weinig vezels eten, hebben een grotere kans op aambeien. Zij krijgen harde droge ontlasting en moeten daarom persen als ze naar de wc gaan.

Wat zijn de klachten bij aambeien?

U kunt verschillende klachten hebben als u aambeien heeft. De aambeien kunnen uitzakken, soms zelfs door de sluitspier heen naar buiten. Dit geeft meestal een ‘propgevoel’. Het slijmvlies op de aambei kan kwetsbaar worden en stuk gaan. Dan kan er bij het afvegen wat helderrood bloed op het toiletpapier komen. Er kan ook wat darmslijm of dunne ontlasting door de sluitspier lekken. Dit geeft vervelende jeuk.

Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op. Dan is er kans dat de aambeien kapot gaan, u kunt dan wat helderrood bloed verliezen tijdens of na de ontlasting. De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken hierdoor meestal geïrriteerd. Dat zorgt voor een branderig gevoel en jeuk.

Als de aambeien verder afgekneld raken, krijgt u vaak pijn en soms een pijnlijke zwelling in de anus. Er ontstaat dan een bloedstolsel in de aambei. Dit heet een getromboseerd haemorrhoïd.

Als aambeien eenmaal zijn uitgezakt blijft dat zo. Met bepaalde maatregelen en leefregels kunt u klachten voorkomen of verminderen.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: