Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Aambeien en proctoscopie

Aambeien (haemorrhoïden) zijn uitgezakte zwellichamen vlakbij de anus. Zo'n zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door een dun laagje slijmvlies. Deze zwellichamen zitten aan de binnenzijde van de endeldarm enkele centimeters boven de sluitspier. Als er te veel druk op deze zwellichamen komt, kunnen ze opzwellen.

Klachten door aambeien

Aambeien geven verschillende klachten. Als aambeien uitzakken, soms zelfs door de sluitspier naar buiten, dan zorgt dit voor een ‘propgevoel’. Het slijmvlies op de aambei kan kwetsbaar worden en stuk gaan. Dan komt er bij het afvegen helderrood bloed op het toiletpapier. Ook lekt er mogelijk wat darmslijm of dunne ontlasting door de sluitspier. Dit geeft vervelende jeuk.

Als de aambeien door de sluitspier naar buiten blijven, dan kunnen ze verder opzwellen. Dit veroorzaakt meer pijn en soms ook veel bloedverlies.

Aan de rand van de anus bevindt zich ook een netwerk van bloedvaatjes. Door hoge druk kan er een bloedstolseltje ontstaan in zo’n bloedvaatje. Er ontstaat dan een pijnlijk hard bolletje. In de volksmond wordt dit een getromboseerde aambei genoemd, maar dit is dus geen aambeiweefsel.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: