Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

24-uurs EEG

U heeft met uw behandelend arts besproken dat u binnenkort een 24-uurs EEG (elektro-encefalogram) krijgt. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat u kunt verwachten.

Wat is een 24-uurs EEG?

Tijdens een 24-uurs EEG meten we de activiteit van uw hersenen voor een periode van 24 uur. Dit doen we door elektrische signalen tijdens uw dagelijkse bezigheden te registreren. Deze signalen worden in de hersenen door zenuwcellen geproduceerd en worden doorgegeven aan draagbare apparatuur. 

Hoe bereidt u zich voor?

Uw haar moet voor dit onderzoek schoon en droog zijn. Was en droog daarom uw haren voor het onderzoek. Gebruik geen gel, crème, haarlak of versteviging. U mag voor het onderzoek geen dranken met cafeïne zoals koffie, thee of energydrankjes drinken. Om ontspannen te kunnen liggen tijdens het onderzoek, raden we aan om kleding te dragen die makkelijk zit. Oorbellen kunt u beter thuis laten. Neem ook een overzicht mee van de medicijnen die u op dat moment gebruikt. De KNF-laborant kan hier naar vragen.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de balie op route 15 in Rijnstate Arnhem. De voorbereiding van het onderzoek vindt plaats in het ziekenhuis. Daarna gaat u weer naar huis. De voorbereiding duurt ongeveer een uur. U gaat zitten en een laborant meet uw hoofdomtrek. Met een huidpotlood tekent hij de positie van de elektrodes uit op uw hoofd. Elektrodes zijn kleine metalen plaatjes die contact maken met de hoofdhuid en die de elektrische stroompjes van uw hersenen opvangen. Aan deze plaatjes zijn draden bevestigd die de signalen doorgeven aan de apparatuur. Vervolgens worden de elektrodes op de hoofdhuid vastgelijmd. Deze lijm heeft een indringende geur die u kort zult ruiken. De lijm droogt met behulp van lucht. Bij de ogen worden ook elektrodes geplakt die de bewegingen van uw oog vastleggen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Nadat alle elektrodes op hun plaats zitten kan de registratie van signalen beginnen. Sommige mensen denken dat er tijdens het onderzoek stroom op het hoofd wordt gezet. Dit klopt niet. Voor het onderzoek is het belangrijk dat u uw normale dagritme aanhoudt. U kunt dus gewoon gaan werken of naar school.

In deze folder vindt u een dagboekje waarin u uw bezigheden en eventuele klachten moet opschrijven. Het is van belang dat u al uw bezigheden en uw eventuele klachten opschrijft, met het tijdstip erbij. Op die manier kunnen we de registratie zo goed mogelijk beoordelen.  

Voorbeelden van bezigheden zijn:

  • Opstaan en naar bed gaan
  • Eten en drinken
  • Huishoudelijk werk zoals schoonmaken
  • Fietsen en traplopen
  • Televisie kijken
  • Naar het toilet gaan
  • Roken
  • Alcohol drinken
  • Medicijnen innemen (noteer wat u neemt en hoeveel u daarvan neemt)

Tijdens het onderzoek kunt u onder andere last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, (epileptische) aanvallen en een onbehaaglijk gevoel.

Om het onderzoek te laten slagen zijn de volgende punten erg belangrijk:

  • Tijdens het onderzoek kunt u niet douchen, baden of zwemmen;
  • Voorkom ernstige transpiratie;
  • Tijdens het onderzoek mag u geen voedsel eten waarbij u hard en/of langdurig kauwt, zoals bij nootjes, chips en kauwgom.
  • Als u in een waterbed of elektrische verstelbaar bed slaapt, haal dan de stekker uit het stopcontact;
  • U mag de elektroden niet zelf verwijderen na 24 uur.

Na 24 uur komt u terug op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Een laborant zet de apparatuur uit en verwijdert de elektroden.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts bij het volgende bezoek aan de polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: