Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

24-uur bloeddrukmeting

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een 24-uur bloeddrukmeting zult ondergaan. Dit is een onderzoek waarbij uw bloeddruk wordt geregistreerd gedurende een dag en een nacht. Het geeft een beeld van uw bloeddruk in rust en tijdens inspanning. Wanneer u medicijnen inneemt, kan tevens uw reactie hierop worden geregistreerd. 

Algemeen 

Tijdens een 24-uur bloeddrukmeting wordt gedurende een dag en een nacht uw bloeddruk geregistreerd. Tijdens het onderzoek heeft u een bloeddrukband om uw arm, die via een slangetje verbonden is met een kastje. Dit kastje draagt u om uw middel of als een schoudertasje bij u.

Voor het onderzoek komt u langs op de afdeling Hartfunctie. Daar sluiten we de bloeddrukmeter aan en leggen we de werking van het kastje uit. Het aansluiten duurt ongeveer 10 minuten.

Voorbereidingen 

Het is verstandig om gemakkelijke, ruimzittende kleding te dragen. Voor dames wordt tweedelige kleding aangeraden, zoals een blouse of trui met een broek of rok.

Het onderzoek 

U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Hartfunctie. Aan het begin van de gang staat een aanmeldzuil. Hier meldt u zich aan met de Rijnstatekaart. De aanmeldzuil geeft aan in welke wachtruimte u moet gaan zitten. De hartfunctielaborant haalt u op uit de wachtkamer en vraagt u om één arm te ontbloten. Er wordt een bloeddrukband om uw arm gedaan en met een kastje verbonden. De laborant test het kastje en legt de werking aan u uit.

Tijdens het hele onderzoek moet u de bloeddrukband omhouden. Alleen zo is een betrouwbare meting van uw bloeddruk mogelijk. Uw normale dagelijkse bezigheden kunt u gewoon uitvoeren.

Zo ontstaat er een goed beeld van uw bloeddruk tijdens inspanning en rustdruk. Let op: de apparatuur moet droog blijven. U mag daarom tijdens het onderzoek niet douchen of baden.

Als uw bloeddruk wordt opgemeten, maakt het kastje waarmee de bloeddrukband is verbonden een brommend geluid. Houd uw arm tijdens het opmeten stil en recht, daarna mag u de arm gewoon weer gebruiken. Sommige mensen vinden het prettig de hand of de arm waaraan de bloeddruk wordt gemeten hoger te leggen. De tijd tussen twee metingen is persoonsgebonden. Soms gaat een meting niet helemaal goed. In dat geval zit er een kortere tijd tussen twee metingen.

Nazorg 

U mag het bloeddrukkastje thuis verwijderen. Schakel eerst het kastje uit door de rode knop gedurende 3 seconden stevig in te drukken. Daarna mag u de bloeddrukband losmaken van de arm. Lever het kastje met de bloeddrukband op de afgesproken tijd in bij de balie van de polikliniek Cardiologie. U hoeft zich hiervoor niet te melden bij de aanmeldzuil. Als het kastje ’s morgens is aangesloten, dan meldt u zich de volgende werkdag om 8.15 uur. Is het kastje ’s middags aangesloten, dan meldt u zich de volgende werkdag om 12.30 uur.

Lever de bloeddrukmeter altijd in op de locatie waar deze is aangesloten. Is de bloeddrukmeter op vrijdag aangesloten in Arnhem, dan kunt u deze op zaterdag en zondag inleveren bij de receptie, in de bijgeleverde envelop.

Uw arts bespreekt met u hoe u de uitslag van het onderzoek ontvangt.

Vragen 

Het is altijd mogelijk om voor of na het onderzoek vragen te stellen. Als u thuis nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Hartfunctie.

Telefoonnummers 

Rijnstate Arnhem , afdeling Hartfunctie (route 13): 088 - 005 7789
Rijnstate Zevenaar, afdeling Hartfunctie (route 6): 088 - 005 9520

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!