Uw ziekenhuis met lokaties in Arnhem, Zevenaar, Velp, Dieren en Arnhem-Zuid.


Robotchirurgie

Sinds januari 2010 wordt in Rijnstate geopereerd met een operatierobot, de Da Vinci Si. Het waren de urologen die voor het eerst gingen werken met de operatierobot. Zij zetten de robot met name in voor de behandeling van prostaat-, blaas-, nier- en urinegeleide kanker. Een jaar later haakten ook de gynaecologen aan, die vooral bij baarmoederverwijderingen en verzakkingsoperaties de voordelen van het gebruik van de robot zagen. De chirurgen gebruikten de robot voor de behandeling van endeldarmkanker.

In 2017 werd een nieuwe robot aangeschaft, de Da Vinci Xi. Met het gebruik van deze tweede robot, is de verwachting dat het aantal operaties met de robot, ruim verdubbelt naar circa 800 per jaar. Naast urologische ingrepen en ingrepen aan de baarmoeder wordt de robot nu ook gebruikt bij complexe maag-darmoperaties, maagverkleiningen, longchirurgie en de behandeling van endometriose.

Opereren met de Da Vinci Si en Xi operatierobot heeft diverse voordelen:

  • Het doel van de inzet van de Da Vinci operatierobot is dat de patiënt minder last heeft van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor hij sneller herstelt.
  • De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg.
  • Door de smalle, flexibele armen, en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden bereiken, waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt, en wordt omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard.

De robot is zo goed als de chirurg die hem bedient. De operatierobot doet niks uit zichzelf, maar wordt vanuit de console aangestuurd door de chirurg. Het helpt de chirurg om nog beter te kunnen opereren.