Uw ziekenhuis met lokaties in Arnhem, Zevenaar, Velp, Dieren en Arnhem-Zuid.


Oogheelkunde

Bij het specialisme Oogheelkunde kunt u terecht voor de behandeling van aandoeningen aan uw oog, oogkas, traanwegen en oogleden. Omdat het oog in verband staat met andere lichamelijke aandoeningen, werken wij nauw samen met onze collega’s van Interne geneeskunde, Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO), Kindergeneeskunde en Neurologie.

Let op: u heeft altijd een verwijzing van de huisarts nodig, ook als u door de opticien wordt doorverwezen.

Het eerste bezoek

Houdt u er rekening mee dat (zeker bij het eerste bezoek aan de oogarts) uw ogen worden gedruppeld, om de pupillen groter te maken. Deze druppels zijn nodig om de binnenkant van het oog (het netvlies) beter te kunnen beoordelen. Nadat de druppels zijn ingewerkt (tenminste 15 minuten) zult u enkele uren minder goed kunnen zien met name dichtbij. Ook hebt u dan meer last van fel licht. Het verdient daarom aanbeveling om ervoor te zorgen dat u niet zelf met de auto naar huis hoeft te rijden, en op zonnige dagen een zonnebril mee te nemen.

Oogoperatie

Alle oogoperaties vinden plaats in Rijnstate Velp. Voor uw oogoperatie wordt u opgenomen op de afdeling dagopname op de locatie Velp. Deze bevindt zich op de 5de etage in Velp.
Kleinere ingrepen en laserbehandelingen vinden plaats in de behandelkamers op de polikliniek oogheelkunde in Rijnstate Velp.

Medische laserbehandelingen

In de oogheelkunde wordt veel gebruik gemaakt van laserapparatuur voor behandeling van verschillende aandoeningen. De belangrijkste groepen zijn hierbij: schade aan het netvlies bij Diabetes Mellitus, andere netvliesaandoeningen, glaucoom en nastaar.


De Orthoptist

De orthoptist is een paramedicus die verantwoordelijk is voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. Hij/zij onderzoekt de oogstand en de samenwerking van de ogen, de werking van de oogspieren, de brilsterkte, met name bij kinderen en de ontwikkeling van de gezichtsscherpte bij kinderen. Meer over Orthoptie

Links

» www.oogartsen.nl
» Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) (info over patiëntenverenigingen)
» Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NvvO)
» Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS)

» Voorlichting en animaties over oogheelkunde