Uw ziekenhuis met lokaties in Arnhem, Zevenaar, Velp, Dieren en Arnhem-Zuid.


Schildkliercentrum

Schildklierziekten komen zeer veel voor. Ongeveer een half miljoen Nederlanders heeft een schildklieraandoening. Het kan hierbij gaan om een verstoorde functie of een afwijkende structuur van de schildklier. De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie), maar ook te traag (hypothyreoïdie). Bij een afwijking aan de schildklier kan het gaan om een vergroting van de schildklier (struma) of een lokale verdikking (nodus). Elke aandoening heeft een speciale aanpak nodig voor wat betreft onderzoek naar de oorzaak en de behandeling. Voor een goede en snelle behandeling komt het regelmatig voor dat meerdere specialisten van verschillende disciplines u moeten onderzoeken. In het schildkliercentrum werken deze specialisten nauw met elkaar samen.

Het behandelteam

In het Schildkliercentrum werken artsen en verpleegkundig specialisten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van schildklieraandoeningen. Het team bestaat uit:

Mw. G.S. Bleumink, endocrinoloog
Dhr. H. de Boer, endocrinoloog
Mw. A. van Bon, endocrinoloog
Dhr. E.P. Bom, radioloog
Dhr. F.B.M. Joosten, radioloog
Dhr. B. Hendrickx, nucleair geneeskundige
Dhr. T. Rijnders, nucleair geneeskundige
Mw. V. Schelfhout, nucleair geneeskundige
Mw. dr. C. Blanken, chirurg
Dhr. dr. W. Bröker, chirurg
Dhr. R. van Eekeren, chirurg
Dhr. dr. L. Smeets, chirurg
Mw. S.H.D. Blankenberg, oogarts
Mw. K. van de Kant, schildklierverpleegkundige
Mw. W. Koppenol, schildklierverpleegkundige
Mw. A. Puttiger, schildklierverpleegkundige

Schildklierverpleegkundigen

De schildklierverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg rondom de schildklier-problematiek. Naast verpleegkundige zorg geven zij ook informatie, voorlichting, begeleiding en ondersteuning tijdens de behandeling in het ziekenhuis. Elke patiënt heeft zijn of haar specialist en verpleegkundige.

Poliklinische bezoeken

Bij het eerste bezoek aan het Schildkliercentrum krijgt u te maken met een schildklierverpleegkundige. Brengt u bij dit eerste bezoek een lijst mee van de eventuele medicijnen die u gebruikt. Neemt u ook de gegevens van uw huisarts en gegevens rond ziektes die u vroeger heeft gehad, mee. De schildklierverpleegkundige vraagt naar uw klachten en verricht een lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt bloedonderzoek gedaan. Er wordt eventueel een afspraak gemaakt voor een schildklierscan.

Bij het tweede bezoek gaat u samen met de verpleegkundige naar de endocrinoloog. Die stelt vervolgens een diagnose op basis van alle verzamelde gegevens. U krijgt zonodig medicijnen. In sommige gevallen gaat u naar de nucleair geneeskundige voor een behandeling met radioactief jodium. Is een operatie nodig, dan gaat u naar de chirurg. Hebt u een schildklierziekte die gepaard gaat met oogafwijkingen (ziekte van Graves)? Dan wordt u bovendien behandeld door de oogarts, en soms ook door de radiotherapeut.

Contact

Het Schildkliercentrum is onderdeel van de Polikliniek Interne geneeskunde. Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag kunt u tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de Polikliniek Interne geneeskunde via telefoonnummer 088 - 005 3003.

Vermeld duidelijk dat het om een schildklieraandoening gaat.

Links

Schildklierstichting Nederland