Uw ziekenhuis met lokaties in Arnhem, Zevenaar, Velp, Dieren en Arnhem-Zuid.


Rijnstate breidt robotchirurgie fors uit met komst tweede operatierobot

18-04-2017 

Rijnstate breidt het aantal operaties met de operatierobot fors uit. Het ziekenhuis schafte hiervoor een tweede robotsysteem aan. De afgelopen maanden is het systeem geïnstalleerd en getest in het operatiecentrum en zijn chirurgen en operatieteams uitgebreid getraind. De nieuwe Da Vinci Xi is de opvolger van de Da Vinci Si waarmee Rijnstate sinds 2010 werkt. Met de komst van de tweede operatierobot kunnen er jaarlijks nog meer robotgeassisteerde ingrepen worden gedaan. Een robotgeassisteerde operatie is minder belastend voor de patiënt met als resultaat een sneller herstel.

Rijnstate expertisecentrum op gebied van robotchirurgie
De aanschaf van het tweede robotsysteem past bij de ambitie van Rijnstate om hét expertisecentrum te zijn op het gebied van robotchirurgie. Rijnstate voerde het afgelopen jaar zo’n 350 ingrepen uit met de robot. Onder andere voor de behandeling van prostaat-, nier- en blaaskanker, endeldarmkanker maar ook voor de operaties aan de baarmoeder zoals een verwijdering of verzakking. De verwachting is dat het aantal operaties, met het gebruik van een tweede robot, ruim verdubbelt naar circa 800 per jaar. Nieuwe ingrepen die worden uitgevoerd met behulp van de robot zijn complexe maag-darmoperaties, maagverkleiningen, longchirurgie en de behandeling van endometriose. Het aantal urologische ingrepen en ingrepen aan de baarmoeder wordt verhoogd.


Voordelen van robotchirurgie
De Da Vinci is een apparaat met vier mechanische armen die bediend worden door een chirurg vanuit een console. Via een driedimensionaal beeld, dat 10 tot 20 keer is vergroot, verricht hij de operatie. De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Door de smalle, flexibele armen, en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden bereiken, waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt, en wordt omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard. Ook zijn complexe taken eenvoudiger uit te voeren zoals bijvoorbeeld het maken van darmaansluitingen. Het is zelfs mogelijk een fluorescerend stofje in te spuiten, waardoor de doorbloeding van aan te sluiten organen zichtbaar wordt.

De patiënt krijgt slechts een aantal kleine sneetjes in het lichaam waardoor de operatie-instrumenten worden ingebracht. Het doel van de inzet van de Da Vinci operatierobot is dat de patiënt minder last heeft van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor hij sneller herstelt.

De innovaties van de Da Vinci Xi
De nieuwe robot de Da Vinci Xi biedt nog extra voordelen. De robot heeft een scala aan nieuwe functies op het gebied van sealing (afdichten van bloedvaten) en stapling (afdichten van holle organen), maar de belangrijkste vernieuwing is dat de Xi een nog grotere reikwijdte heeft waardoor de hele buik in één keer bereikt kan worden. Bovendien beweegt de operatietafel mee met de robot. Hierdoor hoeft de robot niet meer te worden losgekoppeld wanneer de positie van de patiënt tijdens een ingreep moet worden aangepast.

Meer informatie op www.rijnstate.nl/robot