Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Sarcoïdose

Wat is sarcoïdose?

Sarcoïdose is een ziekte die ook wel bekend is onder de naam ziekte van Besnier Boeck. Het is een zeldzame ziekte waarbij er ontstekingen in het lichaam ontstaan. Bij een ontsteking hopen witte bloedcellen zich op. De ophopingen noemen we granulomen. Ze kunnen overal in het lichaam ontstaan. De oorzaak van sarcoïdose is nog altijd niet bekend. 

Wat zijn de klachten bij sarcoïdose?

De klachten zijn afhankelijk van de plek in het lichaam waar de ontstekingen ontstaan. 90 procent van de patiënten heeft ontstekingen in de longen of in de lymfeklieren bij de longen. Dit kan leiden tot klachten zoals kortademigheid en soms hoesten. Vermoeidheid is ook een klacht die vaak voorkomt. Veel patiënten ervaren dit als een behoorlijke beperking.

Omdat de ziekte in het gehele lichaam kan voorkomen kunnen er uiteenlopende klachten of problemen zijn. Sarcoïdose kan bijvoorbeeld gepaard gaan met een achteruitgang van de nierfunctie. Dit komt door ontstekingen in de nier en/of door hoge calciumwaardes in het bloed of de urine. Deze patiënten hebben een verhoogde kans op nierstenen. 

Sarcoïdose komt ook voor in de huid, ogen, gewrichten en lymfeklieren. Minder vaak in het hart en het zenuwstelsel. De klachten kunnen dan uiteenlopen. Denk aan hartkloppingen, oogontstekingen en hinderlijke huidafwijkingen.

Diagnose

Het onderzoek om tot een diagnose te komen bestaat uit het maken van een foto van de longen, een longfunctieonderzoek (blaastesten), bloed- en urineonderzoek en een ECG (hartfilmpje). Vaak is het ook nodig om een stukje weefsel uit een orgaan (veelal de longen of lymfeklieren) te halen om een zekere diagnose te stellen. Dit doen door middel van een biopt of bronchoscopie met longspoeling. Soms is er gericht ander onderzoek nodig. Denk aan een nierbopsie of aanvullende scans van het hart of de hersenen.

Behandeling

Meestal hoeft sarcoïdose niet behandeld te worden en geneest de ziekte in de loop van de tijd vanzelf. Maar als de functie van belangrijke organen achteruit gaat, kan het soms nodig zijn om met medicijnen te starten. Bijvoorbeeld als de long- of nierfunctie achteruit gaat of als er ontsteking het hart, de ogen of het zenuwstelsel voorkomen. De behandeling bestaat dan uit het onderdrukken van de ontsteking met ontstekingsremmers zoals Prednison, methotrexaat of azathioprine. 

Sarcoïdoseteam Rijnstate

Voor de diagnose en behandeling werken de longartsen van Rijnstate samen met een toegewijd sarcoïdoseteam. Dit team bestaat uit internisten, reumatologen, cardiologen, neurologen, dermatologen en de oogarts. Dit zijn specialisten met speciale kennis en ervaring op het gebied van sarcoïdose. Daarnaast staan onze verpleegkundigen met ervaring op het gebied van sarcoïdose voor u klaar om u tijdens een behandeltraject ondersteunen en begeleiden.

We overleggen regelmatig met de specialisten van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat is een gespecialiseerd centrum op het gebied van sarcoïdose. We overleggen bijvoorbeeld als het lastig is om de diagnose te stellen, of wanneer er vragen zijn over de juiste behandeling.

Nelleke Barten en Ans van der Veer (longverpleegkundigen)

Certificaat WASOG sarcoïdosekliniek

De WASOG (World Association of Sarcoidosis and Other Granulomatous disorders) heeft Rijnstate erkend als sarcoïdosekliniek. Met dit certificaat krijgen we onder andere meer mogelijkheden om samen te werken met andere gecertificeerde WASOG sarcoïdoseklinieken wereldwijd. Hierdoor kunnen we de behandelingen voor sarcoïdose verder verbeteren.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: