Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Eisprongproblemen

Wat is een onregelmatige cyclus?

Vrouwen met een regelmatige cyclus hebben ongeveer twaalf tot dertien keer per jaar een eisprong. Als de cyclus langer dan vijf tot zes weken duurt, doen wij hormoononderzoek om te achterhalen wat de oorzaak is van de onregelmatige cyclus.

Hoe ontstaat een onregelmatige cyclus?

De menstruatiecyclus is een nauw samenspel tussen de eierstokken en de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. Als deze balans verstoord is, kunt u een onregelmatige cyclus krijgen en kan de eisprong uitblijven. Dit heet ook wel een ovulatiestoornis. De meest voorkomende oorzaak van een onregelmatige cyclus is het Policysteus Ovarium Syndroom (PCOS). (Poli betekent veel, cysteus houdt in dat we bij een echo-onderzoek meerdere blaasjes in de eierstok zien). Sommige vrouwen hebben een grotere hoeveelheid mannelijke hormonen in het bloed, wat kan zorgen voor meer haar op uw lichaam en problemen met de eisprong. Verder kan overgewicht een oorzaak zijn van problemen met de eisprong. Is dat bij u het geval, dan raden wij u aan af te vallen, zodat uw cyclus zich kan herstellen. Voor ondersteuning hierbij kunnen wij u zo nodig naar een diëtiste verwijzen.

Hoe worden problemen met de eisprong behandeld?

Bij problemen met de eisprong kan de eisprong worden opgewekt. Dit heet ovulatie-inductie. De bedoeling van de behandeling is om één eitje tot ontwikkeling te brengen dat vrijkomt tijdens de eisprong, zodat het eitje bevrucht kan worden en u zwanger wordt. 

De kans dat u zwanger wordt tijdens een behandeling met ovulatie-inductie is 15 tot 20 procent per behandeling waarbij een eisprong optreedt.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?

  • Vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus, bijvoorbeeld door PCOS;
  • Vrouwen zonder menstruele cyclus door een te lage hormoonproductie in de hersenen (hypogonadotrope anovulatie).

Ovulatie-inductie met hormoontabletten

Heeft u een onregelmatige cyclus, dan schrijven we in eerste instantie tabletten clomifeencitraat voor. Deze tabletten neemt u in vanaf dag drie tot en met zeven van uw cyclus. De tabletten zorgen ervoor dat uw hypofyse iets meer FSH-hormoon gaat produceren om de eierstok te stimuleren een follikel te maken. Soms is een tablet per dag niet voldoende. We proberen dan alsnog de eisprong op gang te brengen door de dosering te verhogen tot maximaal drie tabletten per dag. Door bloedonderzoek en/of een echo kunnen wij zien of er een eisprong is geweest. Als u clomifeencitraat gebruikt, is de kans groter dat u zwanger raakt van meerdere kinderen, omdat er soms meerdere eitjes worden geproduceerd.

Als het niet lukt om een eisprong op te wekken met behulp van tabletten, kunt u behandeld worden met hormooninjecties of een LEO-behandeling (laparoscopische electrocoagulatie van de eierstokken).

Ovulatie-inductie met hormooninjecties

Hormooninjecties bevatten FSH, het hormoon dat de eierstok aanzet tot het maken van eicellen. U krijgt van de verpleegkundige prikinstructies, waarbij u leert dit hormoon elke dag in te spuiten. Wij vertellen u precies hoeveel u van dit hormoon moet spuiten. Vanaf de derde dag van uw cyclus tot aan de eisprong spuit u elke dag dit hormoon in. Om te onderzoeken of uw eierstokken genoeg regeren op het hormoon, komt u regelmatig naar de polikliniek voor een echo en bloedonderzoek. Als uw eierstokken te veel of te weinig reageren, passen we eventueel de dosering van de hormooninjecties aan. Is de eicel genoeg of geeft de ovulatietest aan dat uw eisprong bijna komt? Dan krijgt u nog een ander hormoon toegediend dat zorgt voor de eisprong.

Wij raden u aan om in de periode rondom de eisprong regelmatig gemeenschap te hebben. Als u drie weken na de eisprong nog geen menstruatie heeft gekregen, kunt u een zwangerschapstest doen om te kijken of u zwanger bent. Ook bij de behandeling met hormooninjecties is de kans groter dat u zwanger wordt van een meerling.

LEO-behandeling

Bij een LEO-behandeling worden de eierstokken tijdens een kijkoperatie aangestipt met een hete naald. Na een LEO-behandeling is er bij een deel van de vrouwen een tijdelijk of langduriger herstel van hun spontane cyclus te zien.

Bij sommige vrouwen is er in het verleden wel sprake geweest van een regelmatige cyclus, maar is de cyclus voortijdig gestopt. Bij deze vrouwen is er sprake van een voortijdige overgang. Helaas kunnen deze vrouwen niet met hormonen behandeld worden om de eisprong weer op gang te brengen. Voor deze vrouwen is eiceldonatie de enig overgebleven optie om nog zwanger te worden.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Voortplantingsgeneeskunde is één van de bijzondere expertisegebieden van Rijnstate. Wij bieden alle vruchtbaarheidsbehandelingen aan met aandacht voor uw persoonlijke situatie en wensen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: