Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Nierstenen

Klachten bij nierstenen of ureterstenen

Nieren hebben een aantal belangrijke functies, waaronder het regelen van de water- en zouthuishouding. Dit beïnvloedt ook de bloeddruk. Daarnaast zorgen de nieren voor het uitscheiden van afvalstoffen via de urine. Urine kan extra veel afvalstoffen bevatten. Nierstenen ontstaan wanneer afvalstoffen in de nier gaan samenklonteren en kristallen gaan vormen. Deze kristallen worden vaak uitgeplast, maar als ze in de nier achterblijven noemen we ze nierstenen. Zitten deze kristallen in de urineleider, dan spreken we van een urineleidersteen of uretersteen.

Nierstenen kunnen heftige pijn in uw zij geven. We noemen dit koliekpijn. Zolang de stenen in uw nier blijven, is de pijn vaak minder heftig. Wel kunt u last hebben van vage rugklachten. Soms worden nierstenen ontdekt omdat er sprake is van een steeds terugkerende blaasontsteking of zelfs een nierbekkenontsteking.

Wanneer een niersteen zich verplaatst komt deze soms terecht in de urineleider. De urineleider noemen we ook wel ureter. Dit is een dun buisje. De wand van het buisje bestaat uit spiertjes die de urine naar de blaas helpen te bewegen. Van de ruime nierbekken komt de steen in de nauwe urineleider terecht. De spiertjes proberen het steentje naar beneden te persen richting de blaas en dat kan heftige pijn geven. Als de spiertjes uitgeput raken zakt de pijn weer af. Daarom is het een pijn die in aanvallen komt. Hierdoor is er meestal sprake van zogenaamde ‘bewegingsdrang’. Als u last heeft van een aanval is er geen enkele houding die comfortabel is. U bent daarom continu in beweging om de pijn te kunnen verdragen. Wanneer de steen de urineleider gedeeltelijk of volledig afsluit, kan er te weinig tot geen urine van de nier naar de blaas en wordt de druk in de nier hoger. Er ontstaat dan een pijnlijke flank. Soms veroorzaakt dit ook misselijkheid, braken en koorts. Bij sommige mensen geven stenen juist helemaal geen klachten.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Niet alle urinewegstenen hoeven we te behandelen. De meeste kleine stenen (tot 5 millimeter) plast u gewoon uit. U krijgt dan pijnstillers voorgeschreven om de pijn te verzachten. Bepaalde medicijnen ontspannen de urineleider zodat de steen makkelijker kan passeren.

Soms is er wel een behandeling nodig. Uw arts bespreekt met u welke behandeling voor u het meest geschikt is. Er zijn verschillende behandelingen. Hiervoor kunt u terecht bij Rijnstate Clinics.

Behandeling bij Rijnstate Clinics

Rijnstate Clinics is onderdeel van Rijnstate. Bij Rijnstate Clinics zijn we gespecialiseerd in planbare zorg. Planbare zorg is zorg die medisch gezien geen spoed heeft. Maar vaak voor de beleving van de patiënt wel spoed heeft. We bieden de beste medische zorg met snelle toegangstijden, de beste medisch specialisten en een vast zorgteam. Met de vertrouwde expertise en het hoogwaardige operatiekamercomplex van Rijnstate zijn we er voor iedereen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: