Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Coeliakie

Wat is coeliakie?

Als u coeliakie heeft, kunt u geen gluten verdragen. Daarom wordt coeliakie ook wel glutenintolerantie genoemd. Voor algemene informatie over coeliakie verwijzen we u naar de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Wat zijn de klachten?

Mensen met coeliakie kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies. Veel volwassen patiënten met coeliakie hebben echter klachten die niet direct met de darm te maken hebben, zoals: vermoeidheid, bloedarmoede, botontkalking, te geringe lengtegroei, een te late puberteit, onvruchtbaarheid en een algeheel gevoel van ziek zijn. Lang niet alle patiënten hebben dezelfde klachten en niet iedereen heeft evenveel klachten. Er zijn ook coeliakiepatiënten die nauwelijks of geen klachten hebben.

Wat is de oorzaak?

De precieze oorzaak van coeliakie is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Als één van de ouders coeliakie heeft, heeft elk kind een verhoogde kans van vijf tot tien procent op coeliakie. Maar er zijn ook veel coeliakiepatiënten die geen familieleden hebben met de ziekte.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als het vermoeden bestaat dat de klachten veroorzaakt worden door coeliakie, dan wordt eerst uw bloed onderzocht. Zijn er in het bloed bepaalde coeliakie-antistoffen aanwezig dan is er waarschijnlijk sprake van coeliakie. Om de diagnose coeliakie met zekerheid vast te stellen, moet een stukje weefsel uit de wand van de dunne darm worden weggehaald en onderzocht. Als de darmvlokken beschadigd zijn of ontbreken is er sprake van coeliakie. Meer informatie over dit onderzoek vindt u via deze link gastroscopie.

Behandeling

Er is maar één manier om coeliakie te behandelen: het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Als u dit doet, zullen uw klachten langzaam verdwijnen. Na enkele weken tot maanden voelt u zich een stuk beter. Binnen zes maanden tot een jaar is uw dunne darm weer helemaal hersteld. Als gevolg van coeliakie bent u misschien verzwakt en heeft u last van bloedarmoede. Dan krijgt u ook het advies om enige tijd extra vitaminen en mineralen te gebruiken, zoals foliumzuur, vitamine B12 en ijzer. Voor een deskundig advies over een glutenvrij dieet stuurt de arts u door naar een diëtist. Het is belangrijk dat deze diëtist veel kennis heeft over coeliakie en het glutenvrije dieet.

Heeft u zich strikt aan het dieet gehouden, maar worden uw klachten niet minder of misschien zelfs erger? Dan kan er sprake zijn van refractaire coeliakie. Dit is een zeldzame vorm van coeliakie.

Interessante websites

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: