Aandoening, behandeling en onderzoek
Dokter en patient

Beroerte

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een plotselinge verstoring van de doorbloeding van de hersenen. Een beroerte wordt ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd of stroke in het Engels. Letterlijk betekent CVA ‘een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. Het is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Ruim 80 procent van de CVA’s betreft een herseninfarct en 20 procent een hersenbloeding.

In onderstaande video vertelt neuroloog Sarah Vermeer over een beroerte.

Herseninfarct/TIA

Bij een herseninfarct is een bloedvat in uw hersenen gedurende langere tijd afgesloten, meestal door een bloedprop (stolsel). Doordat er geen bloed kan stromen, krijgt dit deel van de hersenen geen zuurstof meer. De hersenen raken beschadigd. Meestal treden er verlammingen op, naast andere verschijnselen zoals uitval van de spraak of de gezichtsvelden.

TIA staat voor Transcient Ischemic Attack. Bij een TIA duren de uitvalsverschijnselen maar een paar minuten. Het lijkt misschien niet ernstig, omdat de verschijnselen snel verdwenen zijn. Maar een TIA kan een voorbode zijn van een herseninfarct met blijvende gevolgen. Een serieuze aandoening dus! Tijdige behandeling kan een ernstige beroerte voorkomen.

Hersenbloeding

De uitvalsverschijnselen van een hersenbloeding en een herseninfarct zijn gelijk, maar de oorzaak is anders. Bij een hersenbloeding ontstaat er een scheurtje in een bloedvat, waardoor er bloed in of rond de hersenen stroomt. Het bloed hoopt zich op en duwt het hersenweefsel weg. Hierdoor beschadigen de hersenen. Veelvoorkomende verschijnselen van een hersenbloeding zijn verlammingen aan een helft van het lichaam en een spraakstoornis. Met een CT-scan van de hersenen is het verschil tussen een herseninfarct en hersenbloeding duidelijk te zien.

Bekijk een filmpje van de Hartstichting over de verschillen tussen een TIA, herseninfarct en hersenbloeding.

Hoe herkent u een beroerte?

Een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm zijn de drie belangrijkste symptomen van een beroerte. Meestal komt een of meerdere van deze uitvalsverschijnselen voor. Zorg dat u de symptomen herkent en sla direct alarm. Bel 112!

Andere symptomen bij een beroerte kunnen zijn:

  • Krachtsverlies of verlamming van een been;
  • Plotseling dubbelzien of maar één helft van het gezichtsveld zien;
  • Ineens hevige draaiduizeligheid of evenwichtsstoornissen;
  • Plotseling zeer ernstige hoofdpijn zonder oorzaak (vooral bij een hersenbloeding, een herseninfarct is meestal pijnloos).

Kijk voor meer informatie over het herkennen van een beroerte op de website van de Hartstichting.

Aantal behandelingen in Rijnstate

Jaarlijks behandelen we in Rijnstate ongeveer 700 patiënten met een beroerte. Rijnstate is een van de grootste beroertecentra in Nederland.

Daarnaast behandelen we elk jaar zo’n 500 patiënten op de TIA-poli in Arnhem of Zevenaar. Deze patiënten worden met spoed gezien en onderzocht, meestal de ochtend de dag na verwijzing door de huisarts. Door patiënten met een TIA zo spoedig te behandelen, kunnen we de kans op een beroerte verkleinen. Lees meer over het aantal behandelingen in Rijnstate.

De behandeling van een beroerte

Gevolgen van een beroerte

Heeft u vragen over de gevolgen van een beroerte in het dagelijks leven? Bijvoorbeeld over vermoeidheid, problemen in de concentratie, overprikkeling, planning, geheugen of verwerking? Dan kunt u terecht bij Siza Regionaal Expertisecentrum NAH aan de Jachthoornlaan 1 in Arnhem. Er wordt onder meer gewerkt met het behandelprogramma Hersenz.

Contactpersonen zijn:

  • Ellen van Diemen (cognitief trainer), bereikbaar via 06 - 57130725
  • Ine Peters (cognitief trainer), bereikbaar via 06 - 13321072

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: